Događanja u Subotičkoj biskupiji

Sv. Josip - ljubitelj siromaštva

U subotičkoj župi Sv. Roka, 19. ožujka svečano je proslavljen blagdan sv. Josipa. Za ovaj blagdan vjernici te župe i vjernici grada pripremali su se devetnicom koja se u toj župi održava dugi niz godina, tako da je crkva Sv. Roka postala i svojevrsno svetište s milosnim likom sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda.
Okvirna tema ovogodišnjih propovijedi na devetnici bila je "Sv. Josip - ljubitelj siromaštva ". Naime, kako je ova godina posvećena borbi protiv siromaštva, župnik mr. Andrija Anišić odlučio je da se kroz propovijedi vjernici bolje upoznaju s tragičnim podacima o broju siromašnih i gladnih u svijetu te da se prema svojim mogućnostima uključe u borbu protiv siromaštva. Propovjednici su u devetnici ove godine bili biskup mons. dr. Ivan Pénzes te sljedeći svećenici Subotičke biskupije: mons. dr. Andrija Kopilović, mons. Stjepan Beretić, dr. Marinko Stantić, mr. Mirko Šefković, Josip Štefković, Lazar Novaković, Željko Šipek, Goran Vilov i Dragan Muharem.

U okviru devetnice proslavljen je i Dan trudnica. U devetnici također pada i obljetnica smrti velikana hrvatskog naroda i bunjevačkog roda biskupa Lajče Budanovića, koja se svake godine svečano obilježava. Ove godine je toga dana osim lijepog broja vjernika sudjelovalo i dvanaest svećenika. Pola sata prije svete mise bilo je klanjanje prikazano za svećenike i za duhovna zvanja protkano molitvama iz molitvenika koji je sastavio biskup Budanović.

Na blagdan sv. Josipa od osnutka Hrvatskog nacionalnog vijeća, blagdan sv. Josipa se slavi i kao blagdan hrvatske zajednice u R. Srbiji. Stoga je pola sata prije svete mise upriličena posebna molitva za hrvatski narod i domovinu na kojoj su sudjelovali generalna konzulica R. Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i drugih udruga kulture iz Vojvodine. Na kraju te pobožnosti župnik je predmolio molitvu sv. Josipu koju je sastavio kardinal Franjo Kuharić, a potom se svim vjernicima koji su toga dana došli u još većem broju nego na devetnicu, obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat. On je u kratkom govoru ukazao na poteškoće i probleme u hrvatskoj zajednici R. Srbiji i pozvao sve da se zalažu za dobrobit svoga naroda i da zajedno s drugim narodima s kojima žive izgrađuju civilizaciju ljubavi.

Svečanu sv. misu predvodio je umjesto odsutnoga biskupa, mons. Stjepan Beretić, biskupski vikar i katedralni župnik. U prigodnoj propovijedi na temu "Crkva u borbi protiv siromaštva ", on je pokazao kako Crkva od svog osnutka posebno njeguje "Caritas " - djelotvornu ljubav prema bližnjima u potrebi, potkrjepljujući to primjerima iz života svetaca kao i primjerima iz života velikana bačkih Hrvata.

Tumačeći zaziv iz Litanija sv. Josipa - "Ljubitelju siromaštva ", govorio je o "siromaštvu duhom " koje je Bogu milo ali i o siromaštvu "duha " koje je toliko očito u suvremenom svijetu a koje je grješno siromaštvo te naglasio: zar je u redu kad Talijani ili Nijemci izbacuju raspelo iz učionice kako ono ne bi vrijeđalo ateiste ili nekatolike? Zar zaista vjerujete, da bi križ bio znak mržnje prema ateistima? Da se dvoje djece u razredu ne uvrijedi, izbacit ćemo raspelo?! Ako kažete da je homoseksualnost grijeh - to je govor mržnje. Sjetite se prvih godina poslije pada komunizma. U svakom je izlogu bila božićna čestitka. Posljednjih godina je prava rijetkost vidjeti božićnu čestitku. Na Božić se zaboravlja već se govori o novogodišnjim praznicima. Je li Božić govor mržnje, kad se sve rjeđe spominje? Postoji li sloboda govora? O svemu se govori i piše. U filmu slobodno možeš psovati Boga, Bogorodicu, ali ne smiješ hvaliti religioznost. Bogopsovka spada na slobodu izražavanja. Slobodno može prikazivati bračnu nevjeru. To je sloboda, ali prikazati složnu obitelj - to je govor mržnje prema onima čija se obitelj raspala... To i još puno toga je danas grješno siromaštvo, koje vrijeđa Boga i dostojanstvo čovjeka, zaključio je propovjednik. U zaključnom dijelu svoje propovijedi govorio je štedljivosti kao načinu borbe protiv siromaštva. Drugo ime za siromaštvo je štedljivost, čuvanje zdrave životne sredine. Zato je rasipnost grijeh. Koliko vremena prosjedimo pred televizorom i pred računalom? Sjedimo ništa ne radeći. Uprazno trošimo vrijeme. Koliko trošimo na mobitele, na Internet? Neka nam sveti Josip pomogne da se opredijelimo za jeftiniju i zdraviju đačku užinu - za onu koja se sprema kod kuće. Neka sv. Josip pomogne mladima da ne budu rastrošni kad izlaze u grad. Male su plaće roditelja, a ti da se vratić pijan iz grada? Moraju li srednjoškolci pušiti? Ili su već ovisnici? Neka sv. Josip pomogne i školskoj djeci da budu štedljivi i kad se odlučuju za slatkiše i sokove. Neka pomogne roditeljima da promisle imaju li dosta na cigarete i alkohol. Neka sv. Josip pomogne i našim studentima da na vrijeme završe studij. Neka nas do časa naše smrti prati njegov moćni zagovor, zaključio je mons. Beretić.

Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. M. Jasne Crnković uz orguljašku pratnju mr. Ervina Čelikovića. Troje mladih odjevenih u bunjevačku narodno nošnju je čitalo Božju riječ i predmolilo molitve vjernika. Slavlje je kao i svaku večer u devetnici završilo pjevanjem Litanija sv. Josipu pred njegovim oltarom.

Nakon toga, u župnoj vjeronaučnoj dvorani održan je kratki prijam u povodu blagdana hrvatske zajednice u R. Srbiji, a tom prigodom zamjenica glavnoga urednika Zvonika Željka Zelić, predstavila je ukratko knjigu koju je nedavno tiskao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pod nazivom Hrvati u Vojvodini u povijesti i sadašnjosti: osnovne činjenice.
A. A.

Blagoslov trudnica

U okviru devetnice sv. Josipu, u nedjelju 14. ožujka, u subotičkoj župi Sv. Roka proslavljen je Dan trudnica, pod geslom "Hvalospjev životu ". Svečanu sv. misu predvodio je subotički biskup dr. Ivan Pénzes u zajedništvu s domaćim župnikom mr. Andrijom Anišićem i tajnikom biskupije mr. Mirkom Štefkovićem. Na misi je uz lijepi broj vjernika koji su se okupljali svaku večer na devetnicu, sudjelovalo i jedanaest trudnica sa svojim obiteljima.
Pola sata prije svete mise okupljeni vjernici slušali su meditaciju "Nerođeno dijete " koju je sa svojim suradnicima napisao i snimio dr. Marinko Stantić. Meditacija je protkana tekstovima koji veličaju život kao i mislima koji "kulturu života " suprotstavljaju "kulturi smrti " a zamišljena je kao razgovor između djeteta i Boga. Meditacija je protkana i prigodnim pjesmama. U svojoj propovijedi biskup je govoreći o sv. Josipu istaknuo njegovu silnu strpljivost i pouzdanje u Boga. Svetom Josipu se Bog javljao u snu svaki put kad je bio u nekoj teškoj situaciji i na taj način ga je ohrabrivao i pomagao mu da tu situaciju nadvlada. U tom smislu sv. Josip kojega častimo i kao ures domaćega života i kao potporu obitelji, može i našim obiteljima, u kojima uvijek ima različitih poteškoća, biti uzor i pomoćnik, rekao je biskup. U nastavku propovijedi iznio je tužne statističke podatke za Subotičku biskupiju u kojoj je u protekloj godini bilo svega oko 500 vjenčanja, oko 1700 krštenja, a čak 3700 sprovoda. Stoga je pohvalio inicijativu slavlja "Dana trudnica " koji treba biti ohrabrenje i podrška svim bračnim parovima koji očekuju dijete, zaključio je biskup. Na kraju euharistijskog slavlja biskup je okupljenim trudnicama podijelio posebni blagoslov kako to predviđa obrednik "Blagoslovi " u rubrici "Blagoslov žene prije poroda ". Slavlje je završilo pred milosnim likom sv. Josipa uz pjevanje Litanija njemu u čast. Pjevanje na misnom slavlju predvodio je VIS "Proroci ". Poslije mise biskup se kratko susreo i s mladima koji se u toj župi nedjeljom okupljaju na vjeronauk u dvije skupine - studentskoj i srednjoškolskoj.
A. A.

Poziv utemeljen na Božjoj ljubavi

"Ljepota Božjega poziva " temeljna je tema ovogodišnjih korizmenih susreta koje organizira Duhovni centar o. Gerarda u Somboru. Ovogodišnji susreti su zbog troškova grijanja iz Hrvatskog doma premješteni u Kuću pomirenja s Bogom Humanitarne udruge Nijemaca "St. Gerhard ", a kako je u uvodu prvog ovogodišnjeg korizmenog susreta naveo o. Zlatko Žuvela, Hrvatski dom im je drag i s njima i dalje imaju lijepu suradnju.
Predavač prvog korizmenog susreta održanog 22. veljače bio je o. Dario Tokić iz zajednice karmelićana u Remetama u Zagrebu, koji je profesor na KBF-u gdje predaje više kolegija s područja Svetog pisma - Novog zavjeta. Pored toga obnaša više službi, prvenstveno u odgoju i upravi provincije. "Božji poziv kroz Biblijske likove " bila je tema njegova predavanja. U prvom dijelu o. Dario je govorio o pozivu na život, odabravši biblijske likove s kojima je Bog sklapao savez tijekom povijesti izabranog naroda. Oni su na neki način bili "stupovi međaši " prekretnice razvoja odnosa Boga sa svojim voljenim narodom. Krenuvši od Adama, prvoga čovjeka s kojim je Bog sklopio Savez života, otac Dario je u kratkim crtama govorio o Božjim pozivima u životu biblijskih likova Noe, Abrahama, Mojsija i svetoga Petra, smjestivši ih u pet poziva: poziv na život, ispunjenje vlastite autentičnosti, poziv na izlazak iz sigurnosti, poziv na veličinu i poziv na zajedništvo i veličinu.
U drugom dijelu razmatrani su načini Božjeg poziva; kroz snove, preko glasnika, u šapatu blagog lahora, preko bolesti, preko događaja u životu i izravno. U zaključku jednosatnog predavanja je kazano kako je Bog uvijek prisutan u našem životu kao onaj koji nas ljubi, koji je stalno do nas, iako nam se čini dalek. On progovara na tisuću načina, računa na nas i s nama na jedan bolji, ljepši i pravedniji svijet. Ocu Dariu Tokiću pridružili su se i somborski svećenici svojim pitanjima, razmišljanjima i zapažanjima i time zaokružili ovaj susret u cjelinu zajedništva, koje i jest bit ovoga predavanja. To je zajedništvo Boga i čovjeka u međuljudskom zajedništvu s punim povjerenjem u pozive utemeljene na Božjoj ljubavi. Govorilo se još o tvrdoći ljudskog srca, o Božjem strpljenju na neodazivanje Njegovu pozivu, te o problemu potrošačkog mentaliteta u kojem čovjek pokušava izvući korist za sebe, te u takvom ambijentu dolazi do gluhoće prema Božjim pozivima, ali korizmeno vrijeme otvara vidike ka pravom putu spasenja, gdje bi svaki kršćanin trebao biti svjetlo svijeta i sol zemlje.
Z. Gorjanac

Poziv Božje ljepote

Na drugoj korizmenoj večeri održanoj 1. ožujka u Kući pomirenja s Bogom u Somboru, predavanje na temu "Odlike i ljepota Božjeg poziva i odaziva u Crkvi " održao je o. Petar Janjić, prior samostana Gospe Karmelske na Krku.
Otac Janjić je razmatranje podijelio u tri djela: postmoderna, potreba govoriti danas o Bogu kao ljepoti i Onome koji čovjeka uistinu čini slobodnim i Bog poziva čovjeka na prijateljstvo i suradnju. Dotaknuo se tri bitna obilježja našega vremena. To su primat imati nad biti, odnosno prevlast stvari nad osobama, primat tehnike nad etikom i primat subjektivizma glede istine, vrijednosti i religiozne pripadnosti. Otac Petar Janjić je naveo kako čovjek danas živi u noći nihilizma - indiferentnosti. Ljudske ideologije su nudeći raj na zemlji istjerale čovjeka iz, slikovito rečeno, svoje domovine, stoga je hitna potreba ponovno uspostavljanje ljepote istine i dobra koje pobuđuje na ljubav. Bog kao apsolutna sloboda, čovjeka čini slobodnim i osposobljava ga za ljubav. Bog kao uzvišena ljepota ne prestaje ljubiti čovjeka unatoč njegovu, može biti nemaru i opiranju.

Možemo reći da istinski živi samo onaj koji ljubi, naglasio je otac Janjić te dodao kako život bez ljubavi nije život. Ljubav se rađa iz susreta i živi od susreta s ljubavlju Božjom, što se ostvaruje molitvom i Božjom riječi. Hraniti se Pismom, znači hraniti se Kristom, a tražiti lice Božje treba biti čežnja svih kršćana, rekao je predavač. Govoreći o duhovnom pozivu predavač je rekao kako na ljubav treba odgovoriti ljubavlju. Što se čovjek više približava Isusu Kristu, savršenom i slobodnom čovjeku, on i sam postaje sve savršeniji i slobodniji. Veliku ulogu u Božjem pozivu po riječima oca Petra imaju roditelji koji svojoj djeci po kršćanskom životu moraju biti uzor. Za primjer je uzeo roditelje svete Male Terezije, koji su sve svoje kćeri s radošću predali Bogu, sve su se odazvale pozivu i otišle u duhovna zvanja, naglasio je o. Janjić.

Predavanje je zaključio riječima koje je Sluga Božji papa Ivan Pavao II. uputio mladima: Vama, mladi, kažem: ako osjetite Gospodinov zov, ne odbijajte ga! Radije se hrabro uključite u velike struje svetosti koje su pokrenuli znamenite svetice i sveci u pratnji Krista. Njegujte tipične čežnje vaše dobi, ali pristajte spremno uz Božji plan o vama, ako vas On poziva da tražite svetost u posvećenom životu. Divite se svim djelima Božjim u svijetu, ali znajte uprijeti pogled u stvarnosti određene da nikada ne zađu. /Z. Gorjanac/

(Zlo)uporaba medija

Tema treće korizmene duhovne večeri održane 8. ožujka u organizaciji Duhovnog centra oca Gerarda u suradnji s Humanitarnom udrugom Nijemaca "St. Gerhard " iz Sombora, bila je "Mas mediji i izbor zvanja danas ". Otac Zlatko Žuvela, koji je voditelj svih ovih korizmenih duhovnih susreta, predstavio je predavača o. Antonia Maria Čirka, priora samostana Majke Božje Remetske.
Otac Antonio je rekao da su hrvatski biskupi prošle godine progovorili o medijima i zaključili kako je u njima prisutan tržišni fundamentalizam, što znači da se u medijima zaboravljaju sve teme koje se tiču ljudskih vrijednosti. Dobro se cenzurira jer "ono je dosadno ", dok se ističe ono što je provokativno i što može donijeti profit. Drugi je problem, kako kaže otac Antonio Mario Čirko, politika medija. Primjerice, novinar ne odgovara vlasniku medija ukoliko ne piše onako kako vlasnik zahtijeva. Hrvatski biskupi su zbog ovih spomenutih problema uporabili vrlo interesantnu riječ, da se danas u medijima radi o takozvanom "publicitetu zla ", odnosno, "ulagivanju najnižim ljudskim porivima ". Predavač je upozorio kako se jako malo piše o dobru, te su cijele novine zapravo postale crna kronika gdje je na neki način prisutno cenzuriranje dobra.

Kada se govori o pozivu (ne samo duhovnom), istraživanja su pokazala da mediji imaju itekako veliku ulogu na oblikovanje mišljenja mlade generacije koja se mora odlučiti na neki poziv. Otac Antonio naglašava da mladi nerijetko na temelju medija biraju poziv, nerijetko ne znaju što će izabrati, te dolazi do stvaranja isfrustriranih mladih osoba. Upozorio je također na veliki problem virtualnoga svijeta i rekao kako roditelji moraju imati kritičko prosuđivanje, odnosno "mlađima pomoći da budu kritični u razumijevanju sadržaja kojeg gledaju ". Iznio je i jednu poražavajuću tablicu nastalu na temelju istraživanja u SAD-u, gdje se kaže kako se već djeca od 12 mjeseci smještaju uz televizor, sa 18 mjeseci raspoznaju logoe određenih tvrtki (na pr. McDonalds), s tri i tri i pol godine proizvodima daju određene karakteristike (super, jak, odličan). Jedno od četvero petogodišnjaka ima televizor u sobi kojeg gledaju najmanje 2 sata dnevno. Sa 6 godina mogu identificirati oko 200 proizvoda, djevojčice sa 6 do 7 godina traže da se oblače po zadnjoj modi, znaju najnovije pjesme, koriste lak za nokte i slično, dok dječaci sa 8 godina igraju nasilne igrice. Po anketi, najbolja im je reklama za pivo, a najviše vole gledati tuče kečera (World wrestling). Sa 8 do 9 godina gledaju MTV, a sa 8 do 13 godina televizijski program gledaju oko tri i pol sata dnevno, vide oko 40.000 reklama, a u prosjeku imaju čak 3.000 zahtjeva godišnje. Zaključak trećeg korizmenog susreta je da mediji služe dobru, pomažu u informiranju, obrazovanju, kulturnom razvoju, pa i duhovnom rastu, ali oni mogu i teško raniti obitelj predstavljajući neprikladni, ili čak izobličeni pogled na život, obitelj, religiju i moral. /Z. Gorjanac/

Korizmena duhovna obnova za djelatnike i volontere Radio Marije

Jednodnevna duhovna obnova za djelatnike i volontere Radio Marije Srbije koju je predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski, održana je 13. ožujka u Novom Sadu.
Duhovna obnova sastojala se od zajedničke molitve Časoslova, razmatranja, pobožnosti Križnoga puta i svete mise koju je također predvodio otac nadbiskup uz koncelebraciju direktora programa Radio Marije Srbije mons. dr. Andrije Kopilovića, duhovnoga asistenta Radio Marije Srbije vlč. Roberta Erharda i predstavnika Svjetske Obitelji Radio Marije vlč. Tadeusza Bienasza. Bilo je prilike i za svetu ispovijed, klanjanje pred Presvetim i razgovor. Nadbiskup Hočevar je u svom razmatranju istaknuo važnu ulogu sredstava informiranja danas i usporedio svećenika - komunikatora Božje Riječi - s novinarima, napose djelatnicima u Radio Mariji. Važno je napredovanje u znanju, mudrosti i milosti, jer to garantira i napredovanje u prenošenju Vijesti, rekao je među ostalim nadbiskup Hočevar. Podvukao je također i važnost naviještanja novosti života, širenje nade Isusove pobjede ljudima koji traže sreću u iluzijama; da novinar treba biti čovjek kontemplacije, da razmatra o Bogu i svoje biće podiže k Njemu, da bude čovjek vizije. Tada će postići cilj komuniciranja, a to je zajedništvo i napredak - communio et progressio. Na duhovnoj obnovi su sudjelovali djelatnici kao i volonteri Radio Marije iz Novog Sada i Subotice. Bio je to bratski susret radosti zajedništva. Slušatelji Radio Marije Srbije su također bili uključeni u jedan dio duhovne obnove koji se prenosio izravno na programu.
/Csaba Kovács/

Politička odgovornost kršćana

U Katoličkom krugu u Subotici 25. veljače održana je mjesečna "Kršćanska tribina grada Subotice ". Predavanje na temu "Politička odgovornost kršćana za svijet u svjetlu enciklike Caritas in veritate pape Benedikta XVI. " održao je fra Filip Karadža, gvardijan beogradski i župnik beogradske župe Sv. Antuna.
U uvodu svoga predavanja on je podsjetio da je tu encikliku Papa objavio u povodu 40. obljetnice enciklike "Populorum progressio " Pavla VI. Stoga je i enciklika "Caritas in veritate " posvećena razvoju i to "cjelovitome ljudskom razvoju u ljubavi i istini ". U nastavku predavanja istaknuo je da "politička odgovornost kršćana " u svjetlu te enciklike jest "briga za opće dobro " a ne u smislu kako je mi obično shvaćamo. Predavač se osim prikaza kakvo bi u tom smislu trebalo biti političko djelovanje kršćana, zadržao duže i na problemu sve raširenijeg siromaštva u svijetu, budući da je ova godina proglašena i godinom borbe protiv siromaštva. Papa ističe da problem siromaštva nije posljedica povećanja broja stanovnika, kako bi to neki htjeli predstaviti, nego je problem "pohlepe i zloupotrebe materijalnih dobara " sa strane bogatih te u "neravnomjernoj i nepravednoj raspodjeli dobara ".

U rješavanju tih problema potrebno je najprije poći od cjelovitog razvoja osobe, vratiti osobi njezino transcendentno usmjerenje i podsjeti svakog pojedinca da je dužan moralnoetički djelovati u svijetu, bez obzira na svoju religioznost. Čovjek ima prava i dužnosti zato što je čovjek, a ne zato što mu je to netko dao ili naložio. Kršćani se, pak, osim toga trebaju uključiti u borbu protiv siromaštva i zauzimati se za opći razvoj u "ljubavi i istini " svojim političkim djelovanjem za opće dobro i to ne samo preko direktnog sudjelovanja u vlasti, nego sve više kao obični građani te kao sudionici raznih nevladinih organizacija. Kršćani se trebaju zauzimati da se svijet kapitala i sebičnih interesa pretvori u svijet bratstava i ljubavi. U tom smislu Benedikt XVI. govori i o usmjerenju procesa globalizacije prema "relacijalnosti, zajedništvu i dijeljenju ". Svi se trebaju zauzimati da čitavo čovječanstvo bude "jedna obitelj " i da sva dobra ovoga svijeta budu za sve ljude na svijetu, što je i bio Božji naum kad je stvarao svijet i čovjeka, zaključio je predavač.

Nakon predavanja u razgovor su se uključili i neki prisutni ekonomisti, koji su istaknuli svoje viđenje situacije u zemlji i upozorili kako se na pr. poljoprivredni proizvodi ne mogu prodati, a siromaštvo je sve veće. Drugi su istaknuli da bi trebalo vidjeti što i u okolnostima siromaštva, oskudice i nezaposlenosti možemo učiniti. U tom smislu potrebno je sve veće povezivanje i udruživanje kršćana. A voditelj tribine mr. Andrija Anišić pozvao je sve prisutne da daju sebi odgovor na pitanje: "Što mogu učiniti ja " ovdje i sada u svjetlu enciklike "Ljubav u istini ", ne misleći da je ona upućena nekom "drugom " tko je odgovoran. Potrebno je shvatiti da smo svi odgovorni i da svi trebamo djelovati na "svom terenu ". /A. A./

Zaručnički tečaj u Subotici

U župnom domu Sv. Terezije u Subotici od 1. do 5. ožujka održan je Zaručnički tečaj, na kojemu je sudjelovalo više od dvadeset parova, odnosno 54 osobe.
Mladi su bili iz različitih subotičkih i prigradskih župa. Među slušateljima je bilo i nekoliko mladih, koji su sudjelovali na tečaju premda nisu zaručnici. Predavači su bili bračni par Huska, župnik subotičke župe Sv. Roka mr. Andrija Anišić, liječnica dr. Marija Mandić, rektor Teološko-katehetskog instituta "Ivan Antunović " mons. dr. Andrija Kopilović i domaćin, katedralni župnik Stjepan Beretić. /S. B./

Primanja i zavjeti u FSR-u Novog Sada

U crkvi "Ivana Kapistranskog " u Novom Sadu u nedjelju 14. veljače, u Obredu uvođenja u FSR, našoj zajednici pristupila su nakon godinu dana postulature, tri nova člana.
Uslijedilo je potom i misno slavlje tijekom kojega je zavjete položilo petero članova Franjevačkog svjetovnog reda, jedan na godinu dana, a četvero doživotne. Obred primanja i svetu misu predvodio je duhovni asistent fra Ivan Cvetković iz Subotice, koji je nakon svečanih zavjeta prvi uputio čestitke zavjetovanima, podsjetivši ih na bit svjetovnoga redovništva i na ustrajnost svakoga člana u življenju evanđelja slijedeći stope sv. Franje Asiškoga. Brojna braća i sestre mjesne zajednice bratstva, vjernika, rodbine kao i desetak članova FSR iz Subotice, uljepšali su ovu proslavu. Poslije liturgijskoga slavlja upriličen je i bratski agape.
/Radomir Hucki/

Korizmeni hod u Sonti

Ovogodišnje korizmeno geslo "Isus nosi naše slabosti i boli " bio je poticaj za razmišljanje svim vjernicima župe Sv. Lovre u Sonti. Te riječi stajale su na oltaru, dok je veliki dr veni križ pokraj oltara privlačio pozornost svakoga od nas i želju da stavimo svoje muke na njegov križ.
Malena djeca to su prva započela. Dolaskom na križni put koji imamo svaki dan i ona mole, dobivaju papiriće u raznim bojama na kojima su napisane razne dječje molbe-poteškoće. Od tih papirića prave lanac. Tijekom križnoga puta jedno dijete nosi napravljeni lanac i na kraju pobožnosti stavlja ga na križ pred oltarom. Mladi svake nedjelje predvode križni put i na taj način koračaju prema križu i predaju Isusu svoje brige. Odraslima je ponuđen korizmeni hod do Uskrsa, seminar "Susret sa Živim Bogom " koji se održava svake nedjelje u župnoj dvorani. Voditeljica seminara je Katarina Ralbovsky, teologinja s dugogodišnjim iskustvom rada u Centru za duhovnu pomoć iz Zagreba, čiji je utemeljitelj dr. Tomislav Ivančić. Puna dvorana je samo znakom da svaka duša čezne susresti živoga Boga.

Vjerujemo da će ovaj naš korizmeni hod polako preobraziti naša srca i ljubav prema Isusu, darujući mu s povjerenjem sve svoje slabosti i teškoće, jer upravo je i to smisao ovih dana, kako kaže pjesma: Milosti je čas - Isus zove nas!
Kristina Ralbovsky

Korizma u Plavni i sjećanje na dr. Josipa Andrića

Nakon trodnevnih pokladnih običaja, koje je HKUPD "Matoš " organizirao već treću godinu zaredom, u ovom je selu nastupilo vrijeme povratka duhovnim vrijednostima. Započela je korizma. A korizma, kao i svuda u svijetu, prigoda je za duhovno čišćenje, jačanje molitve, čitanje duhovnih štiva i razmišljanje o Božjoj riječi.
Na sv. misi na Čistu srijedu vlč. Josip Štefković je obavio blagoslov pepela i pepeljanje, a kao i svake godine započela je pobožnost križnoga puta koja se u Plavni obavlja svakoga petka u 3 sata poslijepodne tijekom cijele korizme. U to vrijeme u crkvi Sv. Jakova okupi se lijep broj župljana kao znak podsjećanja na Kristovu muku i patnju ali i na vlastite bolove i poteškoće koje prihvaćamo kao svoj križ. Osobito nas raduje što ove godine u pobožnosti križnoga puta sudjeluje, uz svog župnika, lijep broj djece. Osnutkom HKUPD-a "Matoš ", u korizmenom se vremenu sjećamo i dvojice velikana, koji su ostavili neizbrisiv trag o Plavni, a čije obljetnice nastojimo obilježiti i osmisliti. Dr. Josip Andrić rođen je 14. ožujka 1894. godine u malom bačkom selu Bukinu (Mladenovo). U Plavni, gdje se Andrić najviše zadržavao, još se uvijek pamte njegove riječi: Mene neće biti, ali povijest će reći o meni. U ovom mjestu još se u ponekoj kući može naći Andrićeva knjiga U Kristovoj domovini u kojoj je ovaj angažirani vjernik opisao prvo hrvatsko hodočašće u Svetu zemlju 1931. godine. U ovom putopisu, u članku Tragom križnoga puta dr. Andrić je zapisao svoje dojmove o ovoj pobožnosti u kojoj je osobno sudjelovao, a stariji Plavanjci još uvijek ponovno prelistavaju ovaj tekst tijekom svake korizme: Možete li sebi zamisliti onu radost, koju u duši osjeća svaki hodočasnik u ovom svetom gradu kad pomisli, da će pobožno razmatrajući pobožnost križnoga puta moći stupati stopama samoga Spasitelja istim putem, što ga je nakapala krv iz presvetih rana njegovih, koje mu zadadoše mučitelji izbičevavši ga, okrunivši ga trnovom krunom i goneći ga, da sam nosi preteško mučilo svoje: ogromno drvo križa? Križni put Spasiteljev donio je spasenje čovječanstvu, muka i smrt Spasiteljeva bila je svrha dolaska njegova na svijet, da otkupi grijehe naše...

Andrićeve misli o pobožnosti križnoga puta i o svakoj križnoj postaji i danas su poticajne, a istinski vjernici nalaze u njima inspiraciju za ovu pobožnost i jačaju svoju vjeru. Zadaća je svih naših udruga kulture, također, služenje vlastitom narodu, a djela naših velikana ne trebaju više stajati u arhivima, nego ih treba istraživati, prikazivati i javno izvoditi. Život dr. Andrića sličio je pomalo sudbini cijeloga našega naroda u Vojvodini, često je bio u nenaklonjenu okruženju, neshvaćen, ignoriran, prešućivan, ali je sve to strpljivo podnosio ostavivši neizbrisiv trag za sobom. /Zvonimir Pelajić/

Rezultati sakupljanja pomoći za Haiti

Caritas Subotičke biskupije iskreno zahvaljuje svim ljudima dobre volje s područja naše biskupije koji su dali svoj novčani prilog za pomoć nastradalim osobama u potresu koji je 12. siječnja pogodio Haiti. Tijekom akcije sakupljeno je 1.432.267,00 dinara. U prethodna pak dva mjeseca, Caritas Srbije i Crne Gore je u akciji prikupljanja pomoći Haitiju ukupno sakupio 2.098.420 dinara.
Trenutačno stanje na Haitiju je sljedeće: 230.000 žrtava, 300.000 povrijeđenih, 250.000 kuća je uništeno, 3 milujuna ljudi treba pomoć, 1,5 miljun ljudi je ostalo bez domova, milijun ljudi živi na ulicama, 492.000 ljudi je smješteno po kampovima, 75% glavnog grada se mora ponovno izgraditi. Spomenuta donacija već je proslijeđena unesrećenima na Haitiju i pridonijet će normalizaciji života i ublažavanju patnji.

Zbog predstojećeg vala kiša i rizika od ponovnoga potresa, stanje na Haitiu je i dalje kritično i aktivnosti Caritasa u prikupljanju pomoći se nastavljaju. Akcija je predstavljena i na internetskoj prezentaciji: www.zahaiti. caritas.rs i otvorena je grupa za podršku akciji prikupljanja pomoći na Facebook mreži pod nazivom Svi za Haiti! Pomozi i ti!

Uz podršku Telekoma Srbije otvoren je donatorski broj za prikupljanje pomoći. Broj je: 0900 501 502. Pozivom iz fiksne telefonije donira se 50 din + PDV, pozivom iz MTS mreže donira se 150 din + PDV. Donacije se mogu uplatiti i na žiro račun: 220-54214-22.
/Caritas Subotičke biskupije/

Nuncij u subotičkom Caritasu

Msgr. Orlando Antonini, nuncij u Republici Srbiji, posjetio je u pratnji mjesnoga biskupa Ivana Penzesa te svoga tajnika Giorgia Linguaea i tajnika mjesnoga biskupa mr. Mirka Štefkovića, Caritas Subotičke biskupije.
Posjet je upriličen u okviru njegova posjeta Subotičkoj biskupiji. Ravnatelj Caritasa Subotičke biskupije, vlč. Istvan Dobai, zajedno sa suradnicima radosno je pozdravio visokoga gosta i upoznao ga s djelatnošću Caritasa u našoj biskupiji. Poslije plodnog razgovora na temu karitativnoga rada, izaslanik Svetoga Oca podijelio je papinski blagoslov djelatnicima, volonterima i štićenicima Caritasa. /Caritas/

Korizmeno predavanje za djelatnike Caritasa

Ravnatelj Caritasa Subotičke biskupije vlč. Istvan Dobai, održao je u Caritas Clubu 4. ožujka korizmeno predavanje za članove kluba te korisnike usluga Caritasove Službe za kućnu njegu i pomoć u kući.
Predavanje je održano na hrvatskom i mađarskom jeziku na temu "Kako postiti u starosti ". Predavanje je slušalo više od pedeset naših sugrađana starijih od šezdeset godina, te je za svakoga od njih bilo aktualno čuti kako Crkva gleda na post i kako tumači zakon posta. Predavanje je bilo razumljivo za sve sudionike te su uslijedila pitanja nazočnih. Poslije predavanja i razgovora sudionici su otišli svojim domovima duhovno obogaćeni pa će se tako pripremati za predstojeće uskrsne blagdane. Članice spomenutog Cluba proslavile su 8. ožujka Međunarodni Dan žena. Četrdeset i pet članova Cluba priredilo je lijepu i skromnu svečanost. Uvodni pozdrav svima je uputila animatorica Cluba Matilda Obradović, koja je zaslužna za kratak ali veoma sadržajan program, a svatko je dobio i prigodni dar. Susret je završen skromnim agapeom. /dr. Tunde Borcsok Cs./

Tribina u Đurđinu

U župi Sv. Josipa Radnika u Durđinu, 14. ožujka održana je tribina na temu "Korizma nekad i sad " o kojoj je govorio dr. Andrija Kopilović.
U svom jasnom i sadržajnom izlaganju predstavio nam je korizmu kroz povijest, od njenog nastajanja i uvođenja u Crkvu, pa do danas. Govorio je i o današnjem poimanju korizme među vjernicima. Naime, svaki kršćanin je dužan postiti, ali ako je to samo forma ili prilika za dijetu, onda post nema pravog smisla. Samo odricanje od hrane jest žrtva, ali ona se treba pretvoriti u djelotvornu ljubav. Ono što smo uštedjeli, dajmo siromašnima i onima koji su u potrebi. Tako korizma ima tri značajke: post, molitva i bratska ljubav. Sve prisutne dr. Kopilović je potaknuo na preispitivanje samih sesbe i pozvao da ostatak korizme nastojimo kršćanski proživjeti. Tako ćemo onda i Uskrs moći doživjeti i proslaviti doista kršćanski. /Verica Dulić/

Čuvamo svoje svetinje u Deronjama

Na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika župe Deronje, okupio se u mjesnoj crkvi veliki broj vjernika. U samim Deronjama katolici se mogu prebrojati na prste ruku i nogu - nema ih niti 20. Ipak, za blagdan sv. Josipa bilo ih je na dvije mise - slovačkoj i hrvatskoj - i više od 120.
U najvećem broju, crkvene klupe su ispunili hodočasnici iz Selenče, a onda i iz Bača i okolnih mjesta. Obje svete mise predvodio je i na njima propovijedao preč. Marian Dej, župnik iz Selenče i dekan Bačkog dekanata. Na svetoj misi na hrvatskom jeziku koncelebrirao je i mjesni župnik vlč. Josip Štefković, a slavlje su svojom nazočnošću uveličali i svećenici pravoslavne crkve, otac Slavko i otac Radovan. Oni su naši prijatelji i uvijek dragi nam gosti. Propovjednik je okupljene vjernike potaknuo da u svom životu poput sv. Josipa znaju osluškivati Božji glas i tražiti Božju volju. Naglasio je da su za to potrebni trenuci tišine i sabranosti. Mnoštvo vjernika pristupilo je i sakramentu svete ispovijedi. Bilo je to jedno pravo hodočašće, obilježeno isključivo pobožnošću. Oko crkve nije bilo niti trgovaca niti glazbe, a ipak su svi odlučili kako će i na godinu doći na proštenje u Deronje kao što je to već i tradicija posljednjih nekoliko godina. Nakon misnog slavlja, bilo je prilike za čašicu razgovora na ugodnom proljetnom suncu. Tako se upoznajemo i zbližavamo. Ujedno smo mogli opaziti i izvjesne popravke na zgradi crkve. Ovog puta su ugrađeni novi toranjski prozori. Ispred crkve se nalazi jedan porušeni križ. Dogovorili smo se da ga zamijenimo novim. O daljnjim radovima glede popravka crkve se razmišlja u skladu s financijskim mogućnostima. Svi smo se radosni razišli svojim kućama s odlučnom odlukom kako ćemo čuvati svoje svetinje, kao što su: vjera, ljudska osoba, obitelj ali i naše crkvene zgrade koje vjekovima svjedoče o našoj prisutnosti na ovim prostorima i koje su ujedno i spomenici kulture. /J. Š./

Koncert zbora Collegium Musicum Catholicum u Somboru

U karmelskoj crkvi Sv. Stjepana Kralja u Somboru, zbor Collegium Musicum Catholicum održao je u subotu 30. siječnja koncert klasične i duhovne glazbe. Koncert je održan u organizaciji karmelskog samostana, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine.
U jednosatnom programu, pored komornog zbora, sudjelovali su Noemi Toth, na flauti, i Kornelije Vizin na orguljama, pod dirigentskom palicom Miroslava Stantića. Na koncertu su izvedena djela Paskvinia, Galusa, Stenlia, Perosia, Hendla, Lukačića, Jelića i Goreckog. Nazočne je oduševila virtuoznost mlade flautistkinje Noémi Tóth i magičan zvuk orgulja maestra Kornelija Vizina. Iako uvjeti nisu obećavali, bilo je prilično hladno, Collegium je gotovo prevladao svoje mogućnosti pjevajući vrlo zahtjevne dionice vrhunskih skladatelja uz sjajnu pratnju instrumentalista. Glazbena večer upotpunjena je prigodnim koktelom koji je za izvođače i goste iz Novog Sada upriličio o. Bernardin Viszmeg, prior samostana. Tada je dogovoreno da se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine u istom prostoru na proljeće organizira slični koncert. /C. M. C./

Deseto jubilarno hodočašće na Bikovu

Na Čistu srijedu, 17. veljače, po deseti put hodočastilo se pod Jurićev križ na Bikovu. Ovaj križ je za 2000. godinu kršćanstva obnovljen na inicijativu Laze i Marije Brejar.
Na Čistu srijedu naredne godine po prvi puta hodočastilo je tridesetak vjernika, pretežito prijatelja i susjeda Marije Brejar, kćeri Nestike Skenderovića- Leše, i Laze Brejara koji je odrastao u ataru kraj križa. Hodočašću prethodi sveta misa, put križa i obred pepeljanja, kojega je obavio bikovački župnik preč. Julije Bašić. Ove godine je nakon molitve pod križem mladi pjesnik Pero Peić Tukuljac pročitao svoje dvije pjesme. Običaj je da se nakon hodočašća odlazi na salaš Grge i Gabrijele Tikvicki gdje se gosti okrijepe suhom pogačom, kokicama, vinom i čajem, a tako je bilo i ove godine. S obzirom na bogat program i tradiciju, za ovogodišnju Čistu srijedu pod Jurićev križ je hodočastilo nekoliko stotina vjernika. /M. C./