[Home] [Sadrzaj] Godina: V     Broj: 8 (46)     Subotica, rujan (septembar) 1998.  

OPASNOSTI KOJE NAM PRIJETE

SAMOODREDjENJE (2)

"Sustina samoodredjenja kod vecine sekti sastoji se u shvacanju pojma 'Crkve'. Ovaj pojam se ne odredjuje u tradicionalnom smislu institucionalizirane velike vjerske zajednice, vec prije svega, u religiozno-duhovnom znacenju. Crkva je zajednica vjernika koji priznaju Krista kao spasitelja. Crkva je dakle 'narod Bozji', koji slijedi ucenje Isusa Krista'. Rijec 'crkva' upotrijebljena je u Novom zavjetu u cetiri znacenja. Prvo, kao bit, jezgra Bozjeg otkupljenja u ovom sadasnjem vremenu, drugo, kao oznaka lokalne zajednice vjernika, trece, da oznaci grupu lokalnih zajednica i cetvrto, ta je rijec upotrebljena da oznaci tijelo pravih vjerujucih kao vidljivu crkvu'.

U duhovnom znacenju pojma Crkve, kao jedinstva koje se uspostavlja izmedju covjeka i Boga, posredstvom Svetog Duha, uocava se nit koja je bitna za razumijevanje samoodredjenja sekti - duhovnim preporodom, tzv. novorodjenjem ili drugorodjenjem kojim covjek svjesno prihvaca vjeru u Boga. To je izraz licnog opredjeljenja za pristup 'Crkvi', najprije 'nevidljivoj Crkvi', intimnoj povezanosti s Kristom kao spasiteljem, 'Vidljiva Crkva' je zajednica vjernih koji na vidan, uocljiv nacin, u zajednistvu, ispoljavaju i manifestiraju svoju pripadnost nevidljivoj Crkvi, najcesce u bogomolji. 1) Samo u navedenom smislu moze se shvatiti termin 'Crkva', koji se nalazi u zvanicnom nazivu najveceg broja sekti (Krscanska adventisticka crkva, Kristova pentekostna crkva, Crkva Bozja itd.). Pojmu Crkva ne pridaje se institucionalno znacenje vec duhovno u smislu zajednice izmedju Boga i covjeka, sto bi i bila sustina samoodredjenja.

U samoodredjenju vlastitog ja primjeceno je nastojanje sekti da izbjegnu svako odredjenje koje bi imalo sire socioloske ili pak politicke implikacije. Medjutim, odredjujuci se kao iskljucivi posjednici istine i Bozje objave, sekte neminovno izazivaju prema sebi u najboljem slucaju prekor drugih vjerskih zajednica." 2)

/nastavlja se/

1) "Glas Evandjelja", casopis Hriscanske baptisticke crkve, 1/1982. str. 8.

2) Tomislav Brankovic, "Problemi definisanja sustine i karaktera sekti", "Marksisticke teme", Nis, 1987, str. 81-83.


Izrada: [Tipp-Topp System]