[Home] [Sadrzaj] Godina: V     Broj: 10 (48)     Subotica, listopad (oktobar) 1998.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI – nastavak

ISPRAĆAJ I DOČEK ŽUPNIKA U ŽUPI BAČ

Nakon ljetnih praznika, u nedjelju 6. rujna ponovno smo se okupili da zajednički molimo za darove Duha Svetoga povodom početka nove vjeronaučne i školske godine, kako bi i ova godina počela blagoslovom i milošću Božjom.

Pjevanje pod svetom misom predvodio je mali župski zbor koji ove godine obilježava dvije godine svog rada i nastupanja. Nastupili su i na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi, a redovito svake prve nedjelje u mjesecu pjevaju na sv. misi.

Te nedjelje priredili smo skroman oproštaj našem dugogodišnjem župniku Željku Augustinovu, koji je prešao u novu župu. Poželjeli smo mu da ga Bog čuva, podari milosti Duha da i novi župljani osjete radost što je u njihovoj sredini. Preporučili smo u njegove molitve i ovaj mali župni zbor čiji je on osnivač, da još dugo živi i djeluje. Nastojaćemo da ne zaboravimo ono čemu nas je učio: ”Što radite, radite za Isusa!” I ovim putem mu želimo reći HVALA što je bio s nama i uz nas.

U nedjelju, 13. rujna okupili smo se da pjesmom i molitvom pozdravimo našeg novog župnika vlč. Miroslava Orčića. Stidljivo, skromno, ali od srca zaželjeli smo mu dobrodošlicu na početku sv. mise. Nadamo se da će se u našoj sredini ugodno osjećati i da ćemo i dalje uspješno nastaviti s našim radom, te da će u taj rad unijeti svježinu i vedrinu.

Znamo da ćemo uspjeti samo uz Božju pomoć i molitvom jedni za druge.

M. V.

IZ BANATA U RIM

– hodočašće mladih Svetom Ocu –

Nakon dužih priprema i određenih prepreka autobus iz Banata je krenuo na hodočašće u Italiju, u mnoga poznata mjesta. Hodočašće je trajalo od 21. do 28 srpnja. Iz Opova nas je bilo šest mladih Hrvata.

Na svom hodočašću divili smo se Pompejima, Monte Cassinu, a došavši u Rim smjestili smo se u Salezijanskom institutu Teresia Gerini, odakle smo svaki dan obilazili slavni Rim, njegovu vjersku i kulturnu baštinu. Teško je nabrojati sve što smo vidjeli, ali vrhunac našeg hodočašća bio je susret sa Svetim Ocem u nedjelju 26. srpnja u njegovoj ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu.

Na povratku kući zaustavili smo se u Pisi gdje je krivi toranj o kojem i pjesme pjevaju. Napustivši Italiju ušli smo u Sloveniju, u Ljubljanu gdje su nas srdačno ugostili salezijanci. Svi smo se vartili puni dubokih utisaka, duhovno ogoćani i učvršćeni u vjeri.

Nenad Antun Šijak iz Opova

ISKUSTVO SA DUHOVNIH VJEŽBI

Osam članica molitvenih zajednica iz Vojvodine sudjelovalo je na duhovnim vježbama u Czestochowu u Polskoj od 22. do 27. kolovoza 1998. godine. Predvoditelj je bio o. Winfried Wermter, a vodič i prevodilac brat Ilija Grgić, mladi bogoslov. Pored naše grupe, koja je bila ujedno i najbrojnija, sudjelovale su i grupe iz Njemačke, Poljske i Rusije. Teško je reći što nas se najviše dojmilo, ali utisci su zaista svježi. Kao što postoje ljudi zavisni o alkoholu – alkoholičari, postojimo i mi koji zavisimo o Kristu i možemo se zvati – Kristoholičari, riječi su o. Winfrieda. Moljenje Jutarnje molitve, razmjena iskustava, pitanja i odgovori, duhovni igrokaz svake grupe, sv. misa i pričest... Sve su to djelići života provedeni u Misijskoj kući koje nećemo zaboraviti. Da li su ove duhovne vježbe bile plodonosne, znat ćemo ako se nađemo u nepredviđenoj, odnosno teškoj situaciji.

Elizabeta Rihter

DODJELA ZVANJA ”POČASNI GRAĐANIN” I PRIZNANJA ”PRO URBE” ZA 1998. GODINU

Svečana sjednica Skupštine općine povodom Dana grada održana je 1. rujna u velikoj vijećnici Gradske kuće. Uz prigodni program gradonačelnik Jązsef Kasza uručio je diplome ”Počasnog građanina Subotice” braći blizancima Janošu i Gaboru Ladocki (Orom, 27. V. 1928), poznatim subotičkim sportskim radnicima – pedagozima i aktivnim sportašima.

Diplomu ”Počasnog građanina Subotice” dobio je i glumac u mirovini Geza Kopunović (Subotica, 1. I. 1928).

Dobitnici priznanja ”Pro urbe” su mlinsko poduzeće ”Fidelinka”, koje je na tradiciji mlinarstva u Subotici osnovano 1965. godine, Ana Bukvić (Subotica, 1947), likovna umjetnica, te prof. dr. Stevan Vasiljev (Subotica, 1941), od 1987. god. redovni profesor marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Posthumno, ovo priznanje je dobio i poznati subotički arhivski stručnjak L szlą

Magyar (Hajdukovo, 1937). Priznanje je primila njegova supruga Klara Magyar. (Zv)


Izrada: [Tipp-Topp System]