[Home] [Sadrzaj] Godina: V     Broj: 9 (59)     Subotica, rujan (septembar) 1999.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI – nastavak

PEDESET GODINA BRAKA GRGE I KATE IVANKOVIĆ,

TRIDESET I PETA GODIŠNJICA SVEĆENIŠTVA mons. BELE STANTIĆA

U nedjelju, 15. kolovoza, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo, u župnoj crkvi Isusova Uskrsnuća u Subotici 50. obljetnicu bračnog zajedništva proslavili su Grgo Ivanković i Kata r. Stantić. U sklopu ovog slavlja bila je obilježena i 35. godišnjica svećeništva župnika mons. Bele Stantića. Misno slavlje predvodio je mons. Bela Stantić, a uz njega su bili vlč. Franjo Ivanković, župnik iz Tavankuta, sin jubilaraca. Na sv. misi bio je nazočan i đakon Marinko Stantić, njećak slavljenika. Na sv. misi okupila se brojna obitelj, najbliža rodbina jubilaraca. U prigodnoj propovijedi, koju je održao sin slavljenika, bilo je govora o životnim putovima Grge i Kate Ivanković, te mons. Bele Stantića.

Grgo i Kata Ivanković potječu iz brojnih i uzornih obitelji bačkih Hrvata. Grgo je rođen 13. siječnja 1927. godine u Žedniku, od oca Jakova Ivankovića i majke Marije rođ. Vrbanović. Kata je rođena 18. kolovoza 1925. godine u Tavankutu, od oca Petra Stantića i majke Dominike rođ. Jozić. Grgo i Kata su kao mladi željeli ići u samostan, ali su, poučeni od svojih ispovjednika, donijeli drugu odluku. Njih dvoje su stupili u bračni savez 3. srpnja 1949. godine u župnoj crkvi Isusova Uskrsnuća u Subotici. U razmaku od 15 godina, točnije od 1952. do 1967, rodilo im se desetoro djece koju su prihvatili i odgajali s ljubavlju i nesebičnim izgaranjem. Gospodin je vidio revnost Grge i Kate, te pozvao u svoju službu njihovu kćerku Bernardicu, s. Nadu – sestra dominikanka, i sina Franju, svećenika subotičke biskupije. Do danas su sva ostala njihova djeca zasnovala svoje obitelji i imaju brojnu djecu. Tako su Grgo i Kata Ivanković postali bogatiji za 26 unučadi koje svesrdno pomažu svojim nesebičnim radom i molitvom. Njihova dva najstarija unuka, Josip i Mirko Štefković, bogoslovi su Subotičke biskupije i studiraju teologiju u Zagrebu, odnosno u Rimu. Za nadati se je da će iz potomstva Grge i Kate niknuti još koje duhovno zvanje. Vrijedno je napomenuti da je Grgin brat franjevac o. Leopold, koji živi i djeluje u subotičkom franjevačkom samostanu, dok je rođeni brat Kate Ivanković slavljenik, mons. Bela Stantić, generalni vikar Subotičke biskupije i župnik župe Isusova Uskrsnuća u Subotici.

Na kraju slavlja Kata i Grgo su zahvalili Bogu i svima okupljenima na čestitkama i dobrim željama. Posebnu zahvalnost izrekli su slamarki Ani Milodanović iz Žednika koja im je za ovu prigodu darovala veliku sliku izrađenu od slame na kojoj je predstavljena obitelj sv. Joakima, sv. Ane i male Marije.

Mons. Bela Stantić je ovih dana, osim obilježavanja 35 godina svećeničkog života, proslavio i svoj 60. rođendan. U svojoj skromnosti nije želio da se u ovom slavlju o njemu govori, ali držeći se pravila da sve što je lijepo treba pohvaliti i naglasiti zbog drugih, posebno onih mlađih, bilo je riječi i o ovom jubileju. Mons. Bela rođen je i odgajan u istoj obitelji u kojoj je rođena i slavljenica Kata Ivanković. U mladim danima osjetio je Božji poziv i krenuo u školu za svećenika. Poslije završenog studija u Đakovu, zaređen je u našoj katedrali 29. lipnja 1964. godine. Kao svećenik službovao je u Adi, Titelu, katedrali, Maloj Bosni i u župi Isusova Uskrsnuća u Subotici, gdje i sada djeluje kao župnik punih 27 godina. Ujedno vrši dužnost dekana u svom dekanatu i službu generalnog vikara biskupije. U svom svećeničkom radu posebno se zauzima u radu s djecom, mladima, obiteljima i starijima.

Želimo našim jubilarcima da još dugo godina budu na službu Bogu i braći ljudima. Bog ih blagoslovio i obdario duhovnim i tjelesnim zdravljem da bi što vjernije mogli ispunjavati svoje odgovorne dužnosti. /M. S./ na: uz ovaj tekst ide i molitva slavljenika koja se nalazi na ovoj istoj disketi pod datotekom koja nosi ime MOLITVA.koncer59

KONCERT ZBORA ŽUPE ”ISUSOVA USKRSNUĆA”

Pet godina i nije tako dugačak period da se na bazi njega može govoriti o dugoj tradiciji. Kada su mladi u pitanju, onda ovaj period ima sasvim drugačiju dimenziju i značenje pa se njegova dužina mora malo drugačije tretirati.

Upravo činjenica da smo 22. kolovoza prisustvovali koncertu pjevačkog zbora župe ”Isusovo uskrsnuće” koji je tom prigodom obilježio 5 godina svoga rada, a da zbor sačinjava dvadesetak mladih, pretežno srednjoškolaca, saslužuje posebnu pažnju i divljenje.

Zbor je nastao u trenutku kada je jedna grupa mladih glazbenih entuzijasta osjetila potrebu da njeguje sakralnu glazbu. Pravi i istinski ambijent za to je svakako crkva u kojoj su našli podršku s. Bernadice Đukić koja im je nesebično pružila sve da bi mogli ostvariti svoje težnje. Uz suradnju s mladim ali već poznatim djelatnicima Miroslavom Stantićem a nešto kasnije i Nelom Skenderović, pod čijom dirigentskom palicom je zbor nastupio, rezultati nisu ni mogli izostati.

Na koncertu smo mogli čuti 15 kompozicija. Zbor je nastupio a kapela ili s instrumentalnom pratnjom u kojoj su sudjelovali također mladi: Kiss G bor i Kiss Tam s – violina, T˘kodi Krisztina – violončelo, Marijana Brejar – oboa i Miroslav Stantić – orgulje. Na programu su se našle kompozicije Bacha, Hendla, Vidakovića kao i drugih autora.

Izvedbe je krasila mladalačka svježina glasova kao i vrlo prijatna boja solo baritona Marina Kopilovića koji zadnjih 5 godina izrasta iz ovog zbora s lijepim izgledima da stasa u istinskog solistu zamjetnih kvaliteta. Istinsku toplinu i iskrenost njihovih interpretacija nije mogla umanjiti ni loša ugođenost starih orgulja.

Zaželimo im da im ne ponestane mladalačkog žara i naravno još mnogo lijepih uspjeha.

Stipan Jaramazović

SV. ROKO, MOLI ZA NAS – OD ”BIJELE KUGE” IZBAVI NAS

Župljani župe sv. Roka u Subotici svečano su u ponedjeljak, 16. kolovoza, proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Roku.

I ove godine je svečanoj sv. misi proštenja prethodilo cjelodnevno klanjanje koje su vjernici ove župe prikazivali kao zadovoljštinu za grijehe pobačaja i kao molitvu da Gospodin zaštiti sve nerođene. Zlo pobačaja prošireno je jako, nažalost, i u ovom gradu kao i drugdje, pa su se župljani ove župe, koja je pod zaštitom sv. Roka, odlučili obratiti njemu u zagovoru da izbavi naš narod od ovoga strašnoga zla, kao što su mu se nekoć utekli u zagovor da ih zaštiti od bolesti kuge. Već više od 250 godina Subotičani, kao i vjernici okolnih naselja, drže zavjetni post u čast sv. Roka jer ih je on nekoć izbavio od kuge koja je harala u ovom gradu.

U predvorju crkve napravljen je prigodni plakat: ŠTITIMO NEROĐENE – POBAČAJ JE UBOJSTVO ČOVJEKA, a svi koji su navratili u crkvu toga dana mogli su uzeti i prigodne materijale Obiteljskog centra iz Zagreba.

Navečer u 17,30 bio je zajednički sat klanjanja naslovljen ”Obiteljsko klanjanje” u kojem su djeca, mladi, očevi i majke, stari, sjemeništarci, bogoslovi, svećenici i redovnice vapili Bogu da se smiluje svima koji su počinili grijeh pobačaja kao i da se sva začeta djeca i rode.

Svečanu sv. misu u 18,30 sati predvodio je duhovnik subotičkog sjemeništa ”Paulinum” mons. Marko Forgić a s njim su suslavili uz domaćeg župnika Andriju Anišića i drugi svećenici grada. Misi su bili nazočni g. Kern Imre, predsjednik Izvršnog odbora općine Subotica, g. Miskolczi J˘zsef, zastupnik u vojvođanskom parlamentu, Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik Foruma hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini te Bela Ivković, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra ”Bunjevačko kolo”. Njih je na početku mise pozravio župnik domaćin, zahvalio na suradnji i molio ih da i oni podupru ovu AKCIJU ZA ŽIVOT, da se i oni uključe u akciju širenja ”kulture života” protiv ”kulture smrti”.

Na misi je bila i s. M. Berislava Žmak, vrhovna glavarica sestara Kćeri Milosrđa, koje djeluju u ovoj župi. Ona je na kraju mise pozdravila sve prisutne vjernike i upoznala ih kratko s poviješću ove Družbe a osobito s njezinom utemeljiteljicom, Službenicom Božjom Marijom Propetog Isusa Petković. Ona je istakla kako se štovanje ove Službenice Božje sve više širi nakon prijenosa njezinoga tijela iz Rima u Kuću maticu u Blatu na Korčuli te je pozvala sve prisutne da mole za njezino proglašenje blaženom i svetom i da se utječu u svojim potrebama u njezin zagovor kao i da mole za duhovna zvanja. Izrazila je također i radost što je jedna kćer ove župe prije desetak dana u Blatu na Korčuli obukla redovničko odijelo ove Družbe i stupila u novicijat.

Na misi je pjevao župski zbor pod ravnanjem s. Silvane Milan uz orguljsku pratnju mr. Ervina Čelikovića. /Zv/

DAN GRADA SUBOTICE

Svečanost povodom Dana grada započela je već 31. 08. predajom klučeva novih kuća obiteljima čije su kuće stradale u bombardiranju NATO snaga. Gradska samouprava je tom prigodom zahvalila i svim dobrotvorima koji su priskočili u pomoć stradalim obiteljima.

Najsvečanije je ipak bilo 1. 09. kada je svečanim podizanjem gradske zastave pred Gradskom kućom počelo obilježavanje Dana grada. Ovom su činu i kasnije svečanoj sjednici prisustvovali odbornici Skupštine općine Subotica, mnogi uglednici iz javnog života Subotice, ali i predstavnici Veleposlanstva R Hrvatske, Mađarske, Italije, Čehoslovačke i okolnih gradova.

Na sjednici su dodijeljena zvanja počasni građanin mr. Josipu Buljovčiću, profesoru i lingvistu, te dr. Jen›u Gub su, primarijusu i publicistu.

Priznanja PRO URBE dobili su Sava Halugin, kipar i profesor, Gy”rgy Boros, likovni pedagog i grafički dizajner, Emilia Horv th, profesorica i kulturni radnik i Antal Puhalak, nogometaš FK ”Spartak” u Subotici.

K. Č.


Izrada: [Tipp-Topp System]