[Home] [Sadrzaj] Godina: VI     Broj: 3 (65)     Subotica, ozujak (mart) 2000.  

OBITELJ

ŽUPNO PRELO 2000.

U župi Isusova Uskrsnuća odbor mladih roditelja organizirao je 19. veljače župno prelo. Ovom prigodom se zahvaljujemo našem župniku mons. Beli Stantiću na dobroj volji i prostoru a onda i grupi organizatora koja je zaista ponijela sav teret na svojim leđima.

Devedesetak prisutnih, uglavnom mlađi bračni parovi s dvoje, troje ili četvoro male i školske djece, počelo se družiti u 18 sati. Program nije bio tipičan za prelo. Svi su dočekani ”svatovskim dočekom”, dobili su bedževe prela koji su bili i dobitna kombinacija za tombolu. Kulturno–zabavni program je počeo preljskom pjesmom, zatim su djeca izvela svoj dio programa. Slijedio je skeč odraslih kojega su sami i napisali. U međuvremenu častili smo se slanim i slatkim pecivom te pićem i fancima. Na kraju kulturnog programa bio je SHOW KVIZ – Treća sreća (koju možete inače gledati na HRT). Kviz sa devet zvijezda, osam takmičara, voditeljem i gošćama. Nas su posjetile to veče ”Doris Dragović” (na slici), ”Mirea” i ”Sverin sa Antom”! Glavna nagrada bila je auto HUNDAY (igračka). Naravno, igralo se i plesalo; veselilo do ponoći.

Cilj nam je bio da ova grupa mlađih roditelja vjernika osjeti pripadnost našoj župnoj zajednici i nakon mise – da se bolje upoznamo kako bismo bili pri ruci jedni drugima u nevoljama i radostima.

Oduševljenje zbog ovog susreta nije izostalo a prave rezultate, naravno, moramo pričekati. I župnik se oduševio pa je i on sam organizirao reprizu prela (s istim programom) 4. 03. na kojem je sudjelovalo šezdesetak osoba.

Nena T.

OŽIVJETI CIVILIZACIJU LJUBAVI – IZNOVA OTKRITI RODITELJSKO POSLANJE

Predraga braćo i sestre!

Danas se u Italiji slavi Dan života. Tema mu je ”Sin nam je darovan”, jeka Izaijina proroštva (9,5) što odzvanja u božićnoj liturgiji. U uobičajenoj poruci za taj Dan talijanski su biskupi podsjetili vjernike da je svako dijete neprocjenjivi dar: za supružnike, za obitelj, za Crkvu i za društvo.

Zabrinjavajući pad broja rođenih koji se bilježi ovih godina ne može ne potaknuti talijansko društvo na pozorno promišljanje i na obnovu, kako u raspoloženju tako i u odgovarajućim uljudbenim, političkim i zakonodavnim opredjeljenjima. Zacijelo je to zadaća javnih ustrojstava koja su pozvana uklanjati teškoće što opterećuju obitelji. Ali ponajviše na bračne drugove spada oživjeti uljudbu ljubavi i života, iznova otkriti roditeljsko poslanje koje su preuzeli sklapanjem braka.

Kultura života je idealni okoliš ne samo za prihvaćanje djece, nego također za poštovanje i pažnju prema svakoj osobi, počevši od onih slabijih i nezaštićenijih. U tom smislu rado koristim priliku podsjetiti da će idućega petka 11. veljače, na spomendan Blažene Djevice Lurdske, biti slavljen i jubilej bolesnika i zdravstvenih radnika.

Taj posebni jubilejski dan ističe važnost ljudskoga života na razini Otkupljenja: Krist je odlučivao ozdravljati bolesne u znak Kraljevstva Božjega; mukom i smrću on, dobri Samarijanac čovječanstva, oslobodio nas je grijeha da bi nas obdario duhovnim i tjelesnim zdravljem. Idući njegovim tragom, Crkva na svakom mjestu i u svako doba bliska je čovjeku patniku s bezbrojnim pothvatima u prilog bolesnika, osobito onih koji su siromašniji i napušteni...

Presvetoj Mariji povjeravamo zauzimanje cijele Crkve, kako u Italiji tako i u svemu svijetu, za obranu i promicanje ljudskoga života. Od nje, Majke patnika i Zdravlja bolesnih, ištemo osobiti zagovor, kako bi svaka osoba koja upravo proživljava teške trenutke našla svjetlost i okrepu u Evanđelju života. /IKA/

Ivan Pavao II.

IGROKAZ I TOMBOLA ZA POKLADE

Obiteljski susret u župi sv. Roka okupio je 18. veljače mnoštvo obitelji pa je dvorana po tko zna koji put bila premala. Susret je bio posvećen pokladama, a započeo je igrokazom ”Jedan dan na salašu” koji je napisala župljanka Đula Milodanović. Publiku je dobro zabavila dobrouigrana ekipa glumaca koja je čitavih mjesec dana uvježbavala ovaj komad, a prisutne je nasmijala do suza.

Obiteljski odjel župe i ove godine je pripremio tombolu s lijepim nagradama pa je kupona za tombolu bilo i premalo. Dobijeni novac ide u fond za organiziranje obiteljskih susreta (poštanski i drugi troškovi).

Tamburaški sastav ”Biseri” dugo su zabavljali sve prisutne, od najmanjih do onih najstarijih. Tako je uz kolače, sokove i dobru ”svirku” pokladna zabava potrajala... Obiteljski susret je bio doista dobro organiziran zahvaljujući spremnosti mnogih obitelji na nesebičnu žrtvu. /K. Č./


Izrada: [Tipp-Topp System]