[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

AKTUALNO – nastavak

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO ”NAPREDAK”

Hrvatsko je kulturno društvo Napredak nastalo od ”Hrvatskog potpornog društva za potrebe đaka srednjih i visokih škola u BIH”, osnovanog u Mostaru 14. rujna 1902. i ”Hrvatskog društva za namještanje djece u zanate i trgovinu”, osnovanog u Sarajevu 11. studenog 1902. Sarajevskom se društvu 1904. pridodaje ime ”Napredak”, i, kako su oba društva bila gotovo identičnih ciljeva i zadataka, 1907. godine se ujedinjuju i djeluju pod zajedničkim imenom NAPREDAK.

”Napredak” 1936. ima 151 podružnicu i 44 povjerenstva, s preko 20.000 članova. I pored svega što je ”Napredak” značio i činio, režim ga 1949. ukida.

Obnovljen je 29. rujna 1990. u Sarajevu, i otad je do siječnja 1996. obnovljeno i osnovano preko 49 podružnica, s oko 20.000 članova.

”Napredak” je u ovom, nakon obnove kratkom, a većinom ratnom vremenu, izdao šest Hrvatskih narodnih kalendara (od 1995. g. Hrvatski narodni godišnjak, 6 zidnih kalendara, 65 knjiga među kojima je i ponovljeno izdanje kapitalne Povijesti BiH od najstarijih vremena do 1463., dok je za tisak pripremljeno sedam naslova). Održano je preko stotinu tribina u domovini i inozemstvu – sve o aktualnim kulturno–društvenim temama.

Veoma je značajna aktivnost očitovana i u organiziranju 45 koncerata, na kojima su nastupali Mješoviti pjevački zbor Trebević, Sarajevski gudački kvartet, Komorni orkestar i zbor HGU, Zbor ”Pro musica”, te afirmirani vokalni i instrumentalni solisti grada Sarajeva, i značajni umjetnici iz Hrvatske.

Zbor ”Trebević” je imao vrlo zapažene nastupe na turnejama po Francuskoj (30 koncerata), Italiji, Vatikanu, Češkoj, Hrvatskoj i BiH.

U pojedinim podružnicama djeluju raznovrsni oblici kulturnog rada, osobito glazbeni sastavi i folklorne skupine.

U pripremi je obnova rada ”Napretkove knjižnice”. Utemeljene su umjetničke zbirke u Sarajevu i Splitu sa 184 umjetnička djela. Organizirano je 26 izložaba, slika poznatih umjetnika među kojima su Gabrijel Jurkić, Karlo Mijić i Mario Mikulić i dr. Na Uskrs 1993. kao dioničarsko društvo počela je radom Radiopostaja VRHBOSNA na 100,3 MHZ FM valu, koja svoj program svakodnevno emitira u vremenskom trajanju od 12 do 24 sata, a ostalo preuzima kao satelitski program. HKD Napredak izdaje mjesečni list za kulturu i društvena pitanja STEĆAK (dobitnik dviju međunarodnih nagrada) koji izlazi od 1. I. 1994. godine. ”Napredak” je izdavao i mjesečnike VRISAK SA KAŠTELA u Fojnici i GLASNIK u Kreševu (koji su prestali s izlaženjem) a od 1993. Hrvatski glasnik u Tuzli, Ognjišta u Zenici, dok Bobovac (u Varešu) izlazi od 1995. i Novi (u Novom Travniku) od 1. svibnja 1996.

Mnogi članovi uređuju ili surađuju u glasilima i radiopostajama. Povodom uskrsnih i božićnih blagdana organiziraju se i sportski turniri u malom nogometu, judou i šahu. HKD ”Napredak” sudjeluje posebnim programima i u kulturnim manifetacijama, kao što su Sarajevski festival, Ljeto u Kamernom, baš kao i u drugim sličnim manifestacijama.

Danas ”Napredak” u rasponu svoga rada – od kulturnog, prosvjetno–odgojnog, znanstvenog, do zdravstvenog, informativnog, sportskog i humanitarnog i gospodarskog djelovanja, samo u svojim udrugama okuplja oko 1.500 intelektualaca i stručnjaka.

”Napredak” je suosnivač Napredak–osiguranja i Gospodarske banke, ”Imperijala” – firme koje trebaju nastaviti tradiciju ”Napretkove zadruge”.

Obnovljen je i FOND ZA STIPENDIRANJE đaka i studenata koji već djeluje u okviru raspoloživih financijskih sredstava i u akademskoj 1995/96. godini pomagao je 150 studenata i srednjoškolaca.

Napredak se tijekom ovog rata – nastavljajući tradiciju iz I. i II. svjetskog rata, angažirao i na humanitarnom polju. Iz vlastitih je izvora kao i donacija iz domovine i inozemstva, podijeljena humanitarna pomoć članovima Društva i drugim institucijama i osobama u vidu hrane, lijekova, medicinske opreme, te prijem i otprema osobnih pisama i drugih pošiljki, izmještanje djece, starih, iznemoglih i oboljelih osoba, zaštita pokretne i nepokretne imovine, podijelivši uz to, zajedno s Vrhbosanskom bogoslovijom, preko 400 000 besplatnih toplih obroka.

Tijekom cijelog perioda od obnove do danas (uključujući tu tri i pol ratne godine) u kontinuitetu je radila Središnja uprava, odnosno Poslovni odbor HKD ”Napredak”, koji su bili osnovni pokretači i nositelji nevedenih aktivnosti.

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

ZA JEDINSTVO KRŠĆANA U SUBOTICI

Blagdan sv. Pavla, zaštitnika biskupije i sjemeništa ”Paulinum”, proslavljen je 25. siječnja u bazilici–katedrali Sv. Terezije u Subotici. Istoga dana bio je i završetak Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Liturgijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup koadjutor Stanislav Hočevar i subotički biskup dr. Ivan P‚nzes, uz brojne svećenike i redovnike grada. Na misnom slavlju su sudjelovali i predstavnici ostalih kršćanskih Crkava koji žive u Subotici. Među njima bila je i pastorica Reformirane kršćanske crkve Katalin R‚ti.

Prigodnu propovijed održao je nadbiskup Hočevar na hrvatskom jeziku, uz prevođenje na mađarski, a na kraju se sudionicima obratila i pastorica R‚ti.

Na misi su pjevali katedralni zborovi ”Albe Vidaković” i ”Sv. Terezija”.

Inače, Molitvena osmina i ove godine je održana u subotičkim crkvama po ustaljenom rasporedu, uz sudjelovanje predstavnika svih kršćanskih Crkava grada.

SAMO ZAJEDNICA MOŽE UISTINU SVJEDOČITI ZA ISUSA KRISTA

/Iz propovijedi beogradskog nadbiskupa–koadjutora Stanislava Hočevara/

”Poštovana u Kristu sabrana Crkvo!

Duboko sam zahvalan Gospodinu povjeriti da mogu s vama slaviti ovu svetu svetkovinu. Zahvalan sam, a ujedno i pozdravljam vašeg gospodina biskupa, što me je pozvao da s vama slavim Obraćenje sv. Pavla. Želim to dijeliti s cijelom biskupijom da bi osjećala molitvu velikog vašeg zaštitnika, sv. Pavla. Drago mi je da mogu pozdraviti predstavnike kršćanskih crkava. Sjedinjeni smo sa sv. Ocem, koji danas u bazilici sv. Pavla u Rimu završava ovaj veliki molitveni susret za jedinstvo kršćana. Drago mi je što je njegova svetost patrijarh Pavle, kao svoga predstavnika na taj susret poslao episkopa Lavrentija. Pozdrav svima vama, osobito želim sve najbolje predstavnicima ovoga grada.”

U nastavku propovijedi nadbiskup Hočevar je rekao kako je Isus Krist posve zahvatio i promijenio Pavlov život. Zatim je naglasio, kao drugu poruku svoje propovijedi o blagdanu obraćenja sv. Pavla, da je Isusova nauka divna i da tu nauku čuva i širi Crkva. Ona tom naukom može ”prosvijetliti čitavo drušvo, svakog čovjeka u bilo kojoj situaciji, u bilo kojem pitanju”. Tu Kristovu nauku čudesno je tumačio i širio sv. Pavao. ”Zato slaviti dan njegova obraćenja znači čitati njegova pisma, čitati njegovu poruku, živjeti Evanđelje”, rekao je nadbiskup. Kao treću poruku ovog blagdana naveo je potrebu okupljanja ”u zajedništvo vjere! ... U zajednici možemo produbiti svoju kršćansku vjeru. Samo u zajednici možemo bliže doživjeti puninu ljubavi, i samo zajednica može uistinu svjedočiti za Isusa Krista... Ako mi kršćani budemo zajednica ljubavi, bit ćemo svjedoci Isusa Krista. Stoga je ova svetkovina i lijepi ekumenski dan. Dozvolite mi da svima poželim da nas Isus promijeni kao Pavla kako bismo mogli potpuno upoznati nauku Isusa Krista i uvijek živjeti u zajedništvu”, završio je nadbiskup Hočevar svoju propovijed. /Zv/

Papa za jedinstvo kršćana

NE TREBA PRIKRIVATI, ALI NITI PRETJERIVATI S PODJELAMA KRŠĆANA

Papa Ivan Pavao II. smatra da ne bi bilo pošteno prikrivati ili ignorirati podjele među kršćanima, ali isto tako to ne smije obeshrabriti vjernike i navesti ih na međusobne optužbe. To je poruka koju je Sveti Otac predao 25. siječnja predstavnicima 22 kršćanske zajednice u tijeku ekumenskog obreda u bazilici Sv. Pavla izvan rimskih zidina u povodu završetka Molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana. Tom prigodom papa Ivan Pavao II. predvodio je Službu Riječi s predstavnicima pravoslavnih patrijarhata, među kojima su bili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Ruske pravoslavne crkve i po prvi put predstavnici Bugarske pravoslavne crkve, zatim Anglikanske crkve, Svjetskoga luteranskog saveza, Svjetskog saveza reformiranih Crkava, Svjetskog vijeća metodista, Svjetskog baptističkog saveza i Ekumenskog vijeća crkava. (usp. IKA)

U CRKVI SVETOG LOVRE U SONTI

ČEŠĆA KRŠTENJA

Roditelji male djece u Sonti ne propuštaju obavezu da u svojoj crkvi krste djecu. Tako je krštenje protekle godine zabilježeno više od 30 puta i ono je obavljeno skoro u svim slučajevima nedjeljom na velikoj misi. Zanimljivost su imena koja se daju na krštenju, vrlo suvremena i nikako nisu u sonćanskoj tradiciji.

Tako bilježimo imena: Dijana, Dejan, Andrej, Stefan /!/, Srđan, Natalija, Jovana, ali i Marina, Danijel, Matija i Marko.

Romi, kojih u Sonti ima dosta, krstili su svoju djecu imenima: Andrea, Jasmin, Kristijan, Saša, Esmeralda i sl.

Jedan je bračni par, porijeklom iz Sonte, koji živi u Republici Sloveniji, krstio svojega sina u crkvi ”svojih dida i baka”, kako su rekli – u crkvi Svetog Lovre u Sonti... U dva slučaja bilježimo krštenja odraslih, s oko dvadeset godina starosti. Tako, što kažu ”ime nije nikoga naružilo”, stariji se nadaju da će još biti djece s imenima: Antun, Joza, Stipan, Ivan, Kata, Ana, Marica...

Joza

UZ POTPORU CRS–a SESTRE ”KĆERI MILOSRĐA” OTVARAJU

USKORO DJEČJI VRTIĆ U SAMOSTANU

U samostanu sestara ”Kćeri milosrđa” u Subotici uskoro će započeti radovi na uređenju dječjeg vrtića. Bit će to veliki događaj za grad Suboticu. Naime, u ovom samostanu, tzv. ”Zavodu sv. Terezije od Djeteta Isusa”, bio je vrtić i sirotište sve do svršetka II. svjetskog rata. Uz materijalnu potporu CRS–a (Catholic Relief Services), američke nevladine organizacije ”Katolička služba za pomoć” te Skupštine općine Subotica, sestre Kćeri Milosrđa u ovom Zavodu će se uskoro vratiti svom ”starom” poslu – radu s djecom. One su, naime, još 1923. godine došle u Suboticu i tu započele rad s napuštenom i siromašnom djecom u tzv. ”Kolevci”, a od 1930. godine u svom samostanu.

U ovom vrtiću rad će se odvijati po programu Marije Montesori i obuhvaćat će djecu od 3 do 7 godine. Sestre će voditi upravu vrtića, a odgojitelji će biti laici, stručnjaci ”Montesori” programa. Sestre će moći u svoj vrtić primiti 50 djece.

Četrdesetak roditelja okupilo se u srijedu, 17. siječnja, navečer na ”prvi roditeljski sastanak”. Na ovom sastanku predstavnici CRS–a za Jugoslaviju Jessica Pearl i Marijana Todorović u ime Tima za obrazovanje CRS–a predstavile su ovu ustanovu kao i program ”Montesori”. Ovom susretu s roditeljima bila je nazočna i s. Emila Barbarić, provincijalka sestara ”Kćeri Milosrđa”, s. Silvana Milan, predstojnica subotičkog samostana, i Duho Runje, koordinator programa za Suboticu. Sudeći po prvim reakcijama u javnosti, odaziv zainteresiranih roditelja je velik. Na pitanje zašto su zainteresirani da djecu dadu u ovaj vrtić istakli su, među ostalim, da imaju veliko povjerenje u časne sestre i misle da će im djeca tu biti najsigurnija i da će najviše dobiti u svojoj pripremi za školu. /Zv/

U ŽUPI U SVETOZARU MILETIĆU

BLAGOSLOV KUĆA I DOBRA SURADNJA CRKVE I ŠKOLE

Iako je Božić i blagdani koji su vremenski bliski prošao, evo nekoliko najzanimljivijih događanja koja su obilježila život vjernika u župi u Svetozaru Miletiću. Krajem studenog (30. XI.) prošle godine posjetila nas je vokalno–instrumentalna grupa ”KALAKA” iz Mađarske i održala koncert u crkvi koji je bio snimljen i prikazan na ”DUNA TV”.

Za božićne blagdan mnogo je djece dolazilo u crkvu, pogotovo one koji su iz školske klupe došli uz dozvolu direktorice škole. Suradnja škole i crkve u selu je jako dobra. U povodu blagdana djeca mogu uvijek odustvovati sat ili dva radi svete mise ili učešća u programu, bez kazni ili neopravdanih sati.

Domu kulture 28. XII. održana je predstava pod naslovom ”Lemeški Božić” koja je okupila pedesetak djece oko nekoliko entuzijasta (Antonija Čota, Marina Šain, Lucia Tošaki i Marita). Oni su uz pomoć sponzora (Alaga Joso, Lacika Rafai, Ivan Horvat i župnik Antun Egedi) uspješno ”podigli na noge” ovaj program.

U našoj crkvi kršteno je 24 djece. Nadamo se da će biti dobri vjernici uz pomoć roditelja, kumova i vjerske zajednice. Žalosti nas što je samo 5 parova obećalo vječnu vjernost jedno drugom pred Bogom. Da je sve manje katoličkih obitelji u selu, da se vidjeti po uplatama članarine (crkvenog poreza), svega 276 njih je obavilo svoje dužnosti.

Blagoslov kuća župnik je započeo 9. siječnja ove godine. U oko 950 kuća su vrata otvorena župniku da ih posjeti.

Lucija Tošaki


Izrada: [Tipp-Topp System]