[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI – nastavak

I SUBOTIČANI U BIKIĆU

PRELO BEZ GRANICA

Prvo prelo bez granica održano je u malom mađarskom selu Bikiću (Bacsbokod) 27. siječnja 2001. Započet ću izvještaj riječima glavnog organizatora, gospodina Antuna Mujića: ”Je li ovo san ili java? Ovoliko Hrvata iz tri države na jednom mjestu?” (Preko 500). Mnogima su suze radosnice potekle. I zaista bilo je prekrasno. Prvi dio programa snimale su mađarska i hrvatska televizija, uz mnoštvo novinara. Gospodin Zlatko Tomčić, predsjednik hrvatskog Sabora, otvorio je prelo uz bunjevačku himnu i naravno naše subotičke tamburaše. Što se tiče gostiju, tu su bili a i ostali do kraja, pored gospodina Tomčića, Zvonimir Marić (konzul u Pečuhu), predstavnici Matice hrvatske iz Osijeka, Ivo i Ankica Kujundžić, mnogi zvaničnici iz Hrvatske i Mađarske, te iz Vojvodine Antun Skenderović, Slaven Dulić i drugi.

Cjelovečernji program su vodili gospodin Branko i Anđa, voditelji emisije ”Lijepom našom”. Od pjevača su bili prisutni i duhom i tijelom Vera Svoboda te Ćiro Gašparac. Tu je bio naš Subotički tamburaški orkestar s Antonijom Piuković, zatim HKPD ”Matija Gubec” iz Tavankuta s predivnom koreografijom, zatim KUD–ovi iz Sombora, Sonte, domaćini iz Bikića, tamburaški sastav iz Bačkog Brega, te KUD ”Pajo Kolarić” iz Osijeka sa svojih 40 tamburaša, dirigentom i zborom. Preplitale su se naša ponosna bunjevačka nošnja, prekrasna šokačka i divna slavonska, i zajedno činile naš poznati troplet, znak da svi pripadamo jednom, hrvatskom narodu. U toku programa bilo je pozdravnih govora, razmjene poklona, a pjesma i igra nije stala sve do večere. Ubrzo je opet počelo s pjesmom i igrom sve do 2 sata. Smjenjivali su se orkestri sa svojim pjevačima i svima nam je vrijeme proletjelo. Bili smo presretni, ispunio nas je divan osjećaj zajedništva, koji nam tu kod nas, u Subotici ponekad fali.

Žalosno je jedino to što se ovo prelo događalo u isto veče kad i Veliko prelo u Subotici, te je ipak, iako je bilo ”prelo bez granica”, bilo time ”ograničeno”. Voljeli bismo kad bi ovo prelo potaklo sve ljude dobre volje da više rade na dobrobit svog naroda, da shvate da najviše možemo postići zajedno, pogotovo u ovoj godini koja je prijelomna za nas Hrvate u Jugoslaviji. Jedino ujedinjeni možemo se izboriti za svoja građanska prava.

Pri kraju večeri u razgovoru s gospodinom Brankom saznali smo da su svi oni (Vera Svoboda je odmah prva izjavila) voljni dogodine doći besplatno na Veliko prelo bez granica u Suboticu, samo ih treba pozvati.

Nena T.

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U SUBOTICI

Na poziv Foruma hrvatskih institucija i organizacija Vojvodine, kojemu je na čelu mr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” iz Subotice, u Subotici je 1. veljače boravila delegacija Skupštine grada Zagreba na čelu s njenim predsjednikom Goranom Hillom. Oni su se najprije susreli s gradonačelnikom JĒzsefom Kaszom, a potom u Hrvatskom kulturnom centru ”Bunjevačko kolo” s članovima Foruma. Goste iz Zagreba je pozdravio mr. Andrija Kopilović izražavajući veliku radost zbog ovog susreta. U svom odgovoru na pozdrav Goran Hill je, vidno ganut, zahvalio na pozivu, izražavajući nadu da će ovakvih susreta biti još, i češće. On je rekao da će Skuštinu grada Zagreba izvijestiti o svom pohodu Vojvodini i Subotici te prikazati koje su potrebe i kakvu podršku očekuju hrvatske institucije i organizacije. U pratnji g. Hilla bili su Silvije Degen, potpredsjednik Skupštine grada Zagreba, dr. Zlatko Frohlich, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Šandor Dembitz, član zagrebačke gradske skupštine te Stipe Tojčić predstavnik tvornice ”Rade Končar”.

Na ovom susretu bili su također i predstavnici Veleposlanstva R. Hrvatske iz Beograda na čelu s g. Bandićem te generalna konzulica dr. Jasmina Kovačević i konzul Miroslav Kovačić. Ovaj posjet pratili su brojni novinari.

Svoje institucije i organizacije, uglednim gostima, predstavili i svi članovi Foruma, među kojima su bila i dva svećenika, već spomenuti mr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Instituta ”Ivan Antunović” i Andrija Anišić, urednik katoličkog lista ”Zvonik”. /Zv/

HUMANITARNI KONCERT U SUBOTICI

ZA STARE I BOLESNE

U organizaciji Karitativnog odjela Pastoralnog vijeća župe Isusova Uskrsnuća i Mjesne zajednice ”Novo Selo” po peti put je održan humanitarni koncert u korist starih i bolesnih građana toga dijela grada. Koncert je održan u nedjelju, 4. veljače 2001. godine u dvorani Mađarskog kulturnog centra ”NPK™R”.

U programu su sudjelovali mali zbor župe Isusova Uskrsnuća, katedralni zbor ”Albe Vidaković”, folklorni ansambli HKC ”Bunjevačko kolo”, KUD ”N‚pk”r” i ”Bunjevka”, ”Stari momci” (”™reg fiĢk”) i citraši te tamburaški sastav ”Dilberi”.

Program su vodili Kata Horvacki i Imre Mester.

Na početku programa sve je pozdravila g–đa Marijana Čović, predsjednica skupštine Mjesne zajednice ”Novo Selo”.

Glavni organizator i ovog, petog po redu, humanitarnog koncerta bio je g. Mile Crnjac. /Zv/

U ŽUPI SV. JURJA ODRŽANA TRIBINA

SLUŽBA STALNOG ĐAKONA

Prva ovogodišnja tribina za odrasle u župi sv. Jurja održana je 12. siječnja u vjeronaučnoj dvorani. Na temu ”Služba stalnog đakona” govorio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. Predavača je publici predstavio Bela Kikić, pročelnik Pastoralnog vijeća župe sv. Jurja.

U svom izlaganju mons. Beretić je pojasnio pojam đakon – podvornik, poslužitelj a zatim se osvrnuo na odijevanje đakona za vrijeme liturgije i van nje. Objasnio je razlike između stalnih (oženjenih) i privremneih đakona (oni koji žele postati svećenici), kao i između đakona (službenih) i akolita (vanrednih djelitelja pričesti). Nabrojao je i ostale službe i dužnosti đakona.

Predavanju je bilo prisutno više od dvadeset vjernika, a među njima je bio i stalni đakon župe sv. Jurja L szlĒ KarĒ.

Predavanje je bilo vrlo slikovito i jasno pa je diskusija izostala, ali druženje nije.

Branimir Ivanković

VELIKO PRELO 2001. U HKC ”BUNJEVAČKO KOLO”

NAJBOLJA GRANA HRVATSKOG STABLA

Svečana dvorana HKC ”Bunjevačko kolo” primila je skoro 300 gostiju u subotu 27. siječnja na 123. po redu Veliko prelo koje je po riječima predsjednika Centra Bele Ivkovića ”smotra naše svijesti, ponosa i zajedništva”. On je u ime organizatora pozdravio uvažene goste, ponajprije gradonačelnika i počasnog domaćina Velikog prela JĒzsefa Kaszu, generalnu konzulicu republike Hrvatske u Subotici dr. Jasminu Kovačević, predsjednika Izvršnog odbora Skupštine općine Imrea Kerna, predstavnika Katoličke crkve, župnika katedralne župe i biskupskog vikara mons. Stjepana Beretića, predsjednicu Mađarskog kulturnog centra ”N‚pk”r” dr. Katalin Kern, predsjednika Njemačkog narodnog saveza Rudolfa Weisa, predsjedavajućeg Foruma hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini i predsjednika Predsjedništva Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” mr. Andriju Kopilovića, predsjednika Hrvatskog akademskog društva mr. Josipa Ivanovića, predsjednika HKPD ”Matija Gubec” iz Tavankuta Branka Horvata, predsjednika KUD–a ”Vladimir Nazor” iz Sombora Alojzija Firanja, predstavnike svih javnih glasila, a posebno glavnog i odgovornog urednika ”Zvonika” preč. Andriju Anišića.

I inače dobro raspoloženje gostiju govornik je svojim riječima osjetno povećao jer su se mnogi od srca nasmijali, a najveći aplauz bio je na njegovu konstataciju:

– Mi, Bunjevci, smo najbolja grana hrvatskog stabla. Nikli iz dubokih brazda, odrastali na ovoj prostranoj ravnici, naviknuti smo na suživot sa svim narodima koji žive na ovim prostorima, danas se posebno radujemo što su s nama na Velikom prelu i pripadnici tih naroda.

U duhu promjena koje nas okružuju, Bela Ivković je nastavio:

– Svi mi koji živimo u ovim vremenima smo posebno povlaštena generacija koja je prisustvovala smjeni stoljeća i milenija. Svi smo posebno povlašteni i zbog toga što prisustvujemo i smjeni režima. Svi mi živimo u uvjerenju da smjenu stoljeća i smjenu milenija ne možemo, a povratak starog režima nećemo doživjeti.

Prvog govornika smjenio je gradonačelnik Subotice JĒzsef Kasza koji je kao domaćin Velikog prela službeno otvorio ovu zabavu. On je kao i ranijih godina oduševio prisutne.

– Šta da vam kažem! Tražili ste, gledajte. Uporno smo tražili promene svih ovih deset godina i konačno ih doživeli. Nadamo se da će nam svima biti lepše i bolje, ali na tome svi trebamo raditi.

Za ovogodišnju najljepšu ”preljsku pismu” proglašena je pjesma Eve Kovačević ”Pisma o prelu”, koja je i pročitana, a autorica je nagrađena umjetničkom slikom. Potom je na binu izašlo 27 prelja u živopisnoj bunjevačkoj nošnji. Publika je glasala i za ”najlipču prelju” izabrala Branku Bašić Palković, prva pratilja je Sonja Vukov, a druga Pavla Ivanković.

Kroz cijelu večer goste su zabavljali tamburaški orkestri ”Neven” i ”Ravnica”, a reprezentativna grupa Folklornog odjela HKC ”Bunjevačko kolo” je započela igru koju su zatim nastavili prisutni. Gosti su se zabavili i uz tombolu, a dobro raspoloženje dugo ih je zadržalo u igri i pjesmi. Ne treba zaboraviti da se i ove godine jedno paralelno prelo odvijalo na pozornici, a za organizaciju ovog svečanog Velikog prela bili su zaduženi direktor Centra Lazo Vojnić Hajduk i predsjednik Organizacijskog odbora Joso Anišić.

Katarina Čeliković

GODIŠNJA SKUPŠTINA HRVATSKOG DRUŠTVA KATOLIČKIH NOVINARA

Redovita godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara održana je 26. siječnja u samostanu franjevaca konventualaca na Sv. Duhu u Zagrebu. Na početku skupštine predstavljen je novi duhovnik Društva provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra dr. fra Bernardin Škunca. Na skupštini su izabrani za novog potpredsjednika fra Ante Ivanković, a za novu tajnicu Michaela Julijana Bokor. Također je za koordinatora za članove Društva na području SR Jugoslavije izabran urednik subotičkoga katoličkog mjesečnika ”Zvonik” Andrija Anišić. Nakon izvještaja predsjednice Suzane Vrhovski o aktivnostima Društva u protekloj godini, komemoriran je preminuli član fra Anto Baotić, dugogodišnji djelatnik mjesečnika ”Veritas”.

U programu rada Društva u 2001. godini najavljeni su novinarski tečajevi za mlade novinare, duhovna obnova na Košljunu, susret suradnika u vjerskim programima mjesnih radio–postaja, kolokvij o stanju u katoličkim javnim glasilima u Crkvi u Hrvata, te sudjelovanje na svjetskom kongresu katoličkih novinara u Švicarskoj.

Na skupštini je ovogodišnju poruku pape Ivana Pavla II. za 35. svjetski dan obavijesnih sredstava predstavio Aldo Sinković, a o upotrebi Interneta u naviještanju Evanđelja govorio je fra Mihael Sokol, koji je ujedno i predstavio web stranicu HDKN–a.

Novinari Hrvatskog društva katoličkih novinara uputili su sa skupštine izjavu o novom Zakonu o HRT–u.

Uz glavnog i odgovrnog urednika ”Zvonika” Andriju Anišića, skupu je prisustvovao i njegov zamjenik Franjo Ivanković.

/IKA/

TU OKO NAS

ANONIMNO – PROTIV BLAGOSLOVA

Na adresu našeg velikog crkvenodostojanstvenika stižu razna pisma, od srca, iz kršćanske ljubavi, prijedlozi i zahtjevi – ta naša je Crkva oduvijek crkva svih vjernika! No, uz takva pisma, stiglo je ovih dana i jedno nepotpisano – anonimno! Nepoznati naš suvjernik /?/ piše kako mjesni župnik ide u kućni blagoslov. Od kuće do kuće! A dalje, da bi to trebalo spriječiti da tako ne bude – pisat će velikim novinarima /tim i tim!/ u Beograd...

Kućni je blagoslov davna kršćanska tradicija koju prakticiraju mnogi agilni svećenici – oni koji žele vidjeti, barem jedanput godišnje, gdje i kako žive njihovi vjernici i župljani. A valja se odvažiti po svoj onoj hladnoći, jer blagoslov počinje odmah nakon Sveta tri kralja, obići svaku kuću. U pratnji svećenika idu dva ministranta, a ovom prilikom uz blagoslov se dijele i svete sličice, naš list, ili pak rado viđena ”Subotička Danica”.

Ima slučajeva da neki svećenici cijelo vrijeme svog svećenikovanja u jednom mjestu ne obiđu kuće župljana i blagoslove ih, a ima takvih koji pak to čine svake godine poslije Sveta tri kralja. I razumije se, takav je baš ”došao pod opasku” anonimusa. Oni valjda najbolje znaju, a koliko se stide svoga ”znanja” vidi se kad se ne usuđuju ni potpisati, kad ”popa treba da ide, a kad da ne ide!” Već sam u više navrata čuo svećenika koji nakon propovijedi upozorava da ide u kućni blagoslov, i kaže u kojem dijelu mjesta, ali da ne ide skupljati novce – jer to nikada nije cilj ni jednog, pa ni kućnog blagoslova!

I, sad se svakako pitate dragi čitatelji: je li dobio popa i šta nakon ovakvog anonimnog pisma? Pouzdano saznajem: dobio je podršku od svog pretpostavljenog da i dalje ide, jedanput godišnje blagosloviti kuće svojih vjernika!!! A kad bi se saznalo kome fale drva, tko je stvarno u situaciji da mu crkva mora i materijalno pomoći, ako ne u direktnom kontaktu župljana i župnika. A ono o novcu: uvijek su davali oni koji su mogli, zar ne? Ta, davanje je samo vraćanje za ono što je milostima Gospodinovim, dobijeno.

J. B.


Izrada: [Tipp-Topp System]