[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA 2001.

Na blagdan Prikazanja Gospodinovog, 2. veljače, u subotičkom franjevačkm samostanu i crkvi, i ove godine je proslavljen Dan posvećenog života. Ovaj dan je posvećen svima onima koji slijede Krista u svećeničkom ili redovničkom staležu.

Svečana sv. misa započela je blagoslovom svijeća u kapeli Crne Gospe, te svečnim ophodom do crkve. Sv. misu je predvodio biskup Ivan P‚nzes u zajedništvu s redovnicima franjevcima, karmelićanima i bazilijancima te župnicima grada. Uz lijepi broj vjernika, u ovom euharistijskom slavlju sudjelovale su i brojne redovnice. Bile su nazočne sestre Dominikanke, sestre Kćeri Milosrđa, sestre Naše Gospe, te redovnice grkokatolkinje iz Ruskog Krstura, Kucure i Novog Sada. Redovnice su u ovoj sv. misi čitale Božju riječ, predmolile molitve vjernika te prinjele prikazne darove.

Prigodnu homiliju održao je o. Ivan Holetić, franjevac. On je na početku homilije pročitao Papine riječi koje je prigodom posjeta Hrvatskoj uputio upravo svećenicima, redovnicima i redovnicama: ”Dobro su mi poznati vaši uspjesi, radosti, nade kao i patnje i poteškoće...”. Zatim je nadahnuto i poticajno izrekao svoju zahvalu za dar redovništva i predanja Bogu. Posebno je istakao da su svećenici, redovnici i redovnice znak Božje prisutnosti u svijetu, jer oni prikazujući svoj život Bogu, prikazuju i daruju sebe i za službu čovjeku.

Na kraju sv. mise o. Mato Miloš, prior karmelićanskog samostana iz Sombora pozdravio je sve prisutne redovnice. On je okupljenim vjernicima kratko predstavio svaku pojedinu družbu te apostolat nazočnih sestara. On je potaknuo mlade da se spremno odazovu ako čuju Kristov poziv u svećenički ili redovnički stalež.

Prije svečanog blagoslova biskup P‚nzes zahvalio je svim redovnicima i redovnicama na svemu onom što čine za ovu mjesnu Crkvu i preporučio je sebe i ostale biskupe Jugoslavije koji uskoro idu u Rim u pohod ”Ad limina”.

Gvardijan subotičkog franjevačkog samostana o. Andrija Matić, zahvalio je Biskupu, svećenicima i redovnicima na sudjelovanju u ovom slavlju te ih pozvao na ”Agape” u samostanske prostorije. /S. Silvana/


Izrada: [Tipp-Topp System]