[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

KATOLIČKA CRKVA U SRJ

PREDAVANJE U DUBROVNIKU

SAKRALNA BAŠTINA BOKE KOTORSKE

”Sakralna baština Boke Kotorske” naziv je predavanja mr. Vinicija Lupisa održanog u četvrtak 25. siječnja u Dubrovniku. U uvodnom dijelu predavač je primjerima potkrijepio tezu o kulturnim vezama zapadnog Pelješca i Boke Kotorske, ističući kako je ikona Gospe od Anđela, koja je bila povod izgradnji franjevačkog samostana u Orebiću, donesena iz bokokotorskog zaljeva. Potom je mr. Lupis iznio i neke nove spoznaje do kojih je došao u svojim istraživanjima, primjerice da se danas u Dubrovniku nalazi najstariji moćnik sv. Tripuna, stariji od onog koji se čuva u Kotoru. Na kraju predavanja nazočne je predavač poveo u virtualnu šetnju crkvama grada Kotora pokazujući vrijednost sakralne baštine koju čuvaju. Predavanje je priredila dubrovačka podružnica Hrvatskoga kulturnog društva ”Napredak”.

PROGLAS KOTORSKOG BISKUPA ZA TRIPUNDAN

KOTORSKA BISKUPIJA DUHOVNA MAJKA SVIH BOKELJA

U povodu blagdana sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije i grada Kotora, proglas Bokeljima u Boki i izvan Boke uputio je kotorski biskup Ilija Janjić. Na početku proglasa biskup Janjić podsjeća kako će se ovogodišnja središnja proslava sv. Tripuna održati u obnovljenoj kotorskoj katedrali, koja ”nas spaja u duhu sa cijelom kršćanskom poviješću ovih krajeva”. Istaknuvši kako se pred cijelom Crkvom otvaraju novi vidici trećeg tisućljeća – sagledava se želja za univerzalnim bratstvom svih kršćana, a s druge strane potreba da mjesne Crkve, dakle i Kotorska, zažive novim duhom kršćanske ljubavi, kršćanske solidarnosti, samilosti i poniznosti. Govoreći o obnavljanju Tripunove katedrale, biskup Janjić poručuje: ”Otvorili smo našu katedralu kako bi svojim otvorenim vratima potakla sve nas da otvorimo vrata naše duše. Njena raskošna ljepota treba nas podsjetiti na onu ljepotu duše koja gosti samoga Gospodina, a svete mučeničke kosti zaštitnika Tripuna označavaju visoku cijenu žrtve i još veću vrijednost ljepote koja se nekad ne samo žrtvom, nego i mučeništvom plaća. Budimo svjedoci svijetu u kojem vršimo poslanje, jer on je potrebit sve više i više otkrivanja zaboravljenih vrijednosti, prepoznavanja izgubljenog smisla. To je bez sumnje svijet koji se obogatio mogućnostima koje je tehnološki razvitak podario, svijet u čiji se poredak ugradio dio kršćanske baštine, ali i tehnologija i poredak ne smiju izgubiti iz vida čovjeka”. Istaknuvši kako je Boka bila prepoznata kao prostor u kojem se stoljećima nastojalo svjedočiti tu osnovnu istinu svake kršćanske škole; na njezinu duhovnom sveučilištu izgradili su se brojni znani sveci i blaženici, a još veći broj onih čije je ime poznato samo Bogu, biskup Janjić je rekao: ”Mi smo malo stado koje živi svoju malenkost u utjesi Kristovih riječi da je na malome stadu odabranje Božje. Ne želimo svoje poslanje svesti samo na okvire Kotorske biskupije, nego želimo biti ono što je Kotorska biskupija uvijek bila – duhovna majka svih Bokelja koje je povijest rasprš i la diljem zemaljske planete”.

U IRIGU POLOŽILI ZAKLETVU

NOVI ČLANOVI ŽUPNOG EKONOMSKOG VIJEĆA

Župa Irig s tri filijale pristupila je izborima novih članova Župnog ekonomskog vijeća u nedjelju 12. studenog 2000. godine.

Na svetkovinu Krista Kralja svi članovi su položili zakletvu pred župnikom i vjernicima u svojim crkvama i obećali da će se brinuti za sva njezina dobra kako najbolje znaju i mogu. Zahvalu za sretan izbor i riječ novim članovima uputio je pom. biskup Đuro Gašparović, gen. vikar za Srijem u Irigu, na slavlju svete mise na dan sv. Nikole biskupa, kada je služena sveta misa za godišnjicu smrti pokojne Kate, majke župnika.

Također je služena sveta misa i za nastradalog Feriku Horvata, supruga zaslužne i odane vjernice Matilde. Kao gost ove večeri na svetoj misi bio je preč. Jozo Duspara, župnik iz Golubinaca, direktor Srijemskog Caritasa.

Vjernici su u velikom broju ispunili župnu crkvu, a zajedničko druženje uz večeru, nastavilo se u restoranu ”ARENA”.

Kao prvi plod novoga ŽEV–a sprovedena je akcija ”drvo za najpotrebnije.”

Blaž

U PANČEVU MILENIJSKI BOŽIĆNI KONCERT

Budući da su božićni blagdani prošli, evo samo nekoliko riječi o manifestaciji koju će Pančevci pamtiti. Tradicionalni božićni koncert u Pančevu, održan 29. XII. 2000. godine, bio je u znaku triju velikih jubileja: obilježavanje dva milenija kršćanstva, 250 godina od smrti Johanna Sebastiana Bacha, a treći je posebno značajan za nas Pančevce – petogodišnjica održavanja ovog koncerta (organiziran na inicijativu gospodina Josipa Webera).

Pred sam kraj koncerta nastupio je naš hrvatski, mješoviti zbor, otpjevavši nekoliko poznatih božićnih pjesama, među kojima je izvedba najpoznatije od svih, ”Tiha noć”, izazvala buran i dugotrajan pljesak.

Kao organizator ove muzičke svečanosti, na kraju se prigodnim riječima obratio naš župnik Mihalj Ereš, zahvalivši svima koji su došli na koncert (a bilo je prisutno oko 200 ljudi), kao i onima koji su sudjelovali u realizaciji ovog događaja, a vjernicima svih vjeroispovijesti čestitao je blagdane.

Nenad Ješić

UMRO FRA JERONIM VJEKOSLAV FELJA, franjevac konventualac

Na blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste 27. XII. 2000., u kasnim večernjim satima stigla je do nas u Pančevu tužna vijest da je u Rijeci, blago u Gospodinu, preminuo naš negdašnji župnik i gvardijan pater Jerko.

Rođen je 7. IV. 1927. u Tuhlju (Hrvatska) od oca Franje i majke Marije r. Barlović. Prve privremene zavjete položio je 1948. u Zagrebu, a svečane zavjete 1952. godine. Za svećenika je zaređen 22. III 1953. u Zagrebu, a zaredio ga je zagrebački pomoćni biskup dr. Josip Lach. Bile su mu povjerene razne službe u samostanima Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualca.

Kod nas u Pančevu bio je gvardijan i župnik od 1977. do 1986. godine. Njegov boravak u Pančevu bio je doista veoma plodonosan. Pored redovnih dušobrižničkih dužnosti, uvijek je pronalazio vremena i da nešto popravi na ostarjeloj zgradi samostana ili crkve. Radio je sam skupa sa svojom subraćom, svojim rukama je obijao zidove, postavljao lamperiju. Njegovo kapitalno djelo je obnova i ponovno stavljanje u upotrebu kapele sv. Ane. Ta mala crkvica, zadužbina obitelji Wajfert, bila je otuđena od strane komunističkih vlasti. Ono što se tada činilo gotovo nemogućim, p. Jerku je uspjelo. Vlasti su dozvolile da se ta kapela restaurira i koristi kao bogoslužni prostor. Kod same restauracije p. Jerko nije štedio sebe, radio je zajedno s majstorima. Na vijest o njegovoj smrti, naš župnik je odlučio da prva misa za pokoj njegove duše bude baš u ”njegovoj”, slobodno možemo tako reći, kapeli sv. Ane.

Sjetimo se poslanice sv. Jakova u kojoj se kaže da vjera bez djela ne vrijedi ništa. U slučaju našeg pokojnog p. Jerka možemo reći – njegova djela govore sve o njemu. Zbog njegove predanosti našoj župi i radu, dobio je u Pančevu od milja nadimak ”Jerko graditelj”.

Počivao u miru Božjem!!!!

Pokopan je 3. I. 2001. u Zagrebu, u kripti kapelice Svetoga Duha.

Nenad Ješić


Izrada: [Tipp-Topp System]