[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

VIJESTI IZ OPĆE CRKVE

BOŽIĆNI DANI HRVATA U SLOVENIJI

U organizaciji Hrvatske katoličke misije u Ljubljani su svečano obilježeni XIII. božićni dani hrvatskih katolika u Sloveniji. Svečano misno slavlje u franjevačkoj crkvi Navještenja Marijina u Ljubljani predvodio je zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić. Ovom jedinstvenom događaju bio je nazočan i ljubljanski nadbiskup mons. Franc Rode. Uz nadbiskupa Bozanića bili su dr. Pero Aračić, ravnatelj hrvatske inozemne pastve, te provincijal Slovenske franjevačke provincije o. Stanislav Zore i još petnaest svećenika.

Već 32 godine postoji Hrvatska katolička misija u Ljubljani, a ona je u posljednjih trinaest godina oko Božića organizirala posebna slavlja koja su bila vrhunac svih katolika Hrvata u Ljubljani.

Ovaj susret bio je prilika da se zajednički razmotre potrebe i problemi s kojima se susreću Hrvati u Sloveniji. Ujedno je naglašena hitna potreba otvaranja misije za Hrvate u Kopru te otvaranje kulturnih centara za Hrvate u većim slovenskim mjestima gdje žive veće skupine Hrvata. Vrijedno je spomena da Hrvatska katolička misija izdaje list ”Izlazak” u 1.500 primjeraka. /GK/

PRAVOSLAVNI SVEĆENICI I VJERNICI U RIMU I ZAGREBU

Na višednevnom hodočašću u Rimu je boravilo 50 svećenika i vjernika šabačko–valjevske eparhije. Njih je u svom obraćanju 14. siječnja posebno pozdravio i Sveti Otac kada su mu oni pred mnoštvom okupljenih hodočasnika otpjevali drevnu pjesmu na staroslavenskom jeziku. Papa im je ujedno rekao da prenesu tople pozdrave svom narodu, kao i patrijarhu Pavlu.

Na putu iz Rima hodočasnici su posjetili neke crkvene znamenitosti u Sloveniji te se posebno zadržali u Zagrebu gdje ih je primio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. On se zadržao sa hodočasnicima u dugom i srdačnom razgovoru, a poslije su hodočasnici pohodili zagrebačku katedralu i grob bl. Alojzija Stepinca. /IKA/

44 NOVA KARDINALA

Papa Ivan Pavao II. za vrijeme svog pontifikata mnogo puta je iznenadio Crkvu svojim providnosnim djelovanjem. U siječnju je Papa u dva navrata objelodanio imena 44 nova kardinala. Tako je kardinalski zbor postao najbrojnijim u posljednje vrijeme i broji ukupno 185 članova, a od njih 135 imaju pravo birati i biti birani za papu jer su mlađi od 80 godina.

Kardinali koji imaju pravo biranja najvećim dijelom su iz Europe, njih 65, 27 ih je iz Južne Amerike, a po 13 ih je iz Sjeverne Amerike, Azije i Afrike te 4 iz Oceanije.

Kod najnovijeg imenovanja kardinala vidi se kako Papa vodi brigu o svim mjesnim Crkvama te je najviše novih kardinala iz Južne Amerike. Većina novih kardinala je iz velikih i poznatih biskupija sa svih kontinenata, a neki kardinali djeluju u Vatikanu pri raznim Kongregacijama. /IKA/

28. KATEHETSKA ZIMSKA ŠKOLA U ZAGREBU

Od utorka 9. do četvrtka 11. siječnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskoga dječačkoga sjemeništa na Šalati u Zagrebu održana je 28. Katehetska zimska škola pod motom ”Gle, iziđe sijač sijati”. U trodnevnom radu škole sudjelovalo je više od 700 vjeroučiteljica i vjeroučitelja. Rad škole bio je dinamičan i sadržaji su bili različiti. Pored predavanja bilo je prilike za diskusiju i rada u katehetskim radionicama.

Vrhunac svakog dana bila je svečana euharistija u kojoj su aktivno sudjelovali sudionici škole. Predavači su pokušali na svoj način iznijeti najnovija nastojanja Crkve da odgovori potrebi naviještanja Radosne vijesti osobito djeci i mladima. Predavači su bili profesori sa različitih katoličkih fakulteta. Na ovoj školi, već prema ustaljenom običaju, okupilo se najviše sestara koje djeluju kao katehistice u školi ili u župi. /GK/

U ZAGREBU SUSRET BISKUPA HRVATA

U Zagrebu je u ponedjeljak 22. siječnja u Nadbiskupskom dvoru održan jednodnevni susret svih biskupa iz R. Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na ovom susretu bilo je rasprave o inozemnoj pastvi, te o izdavanju liturgijskih knjiga, kao i o nekim drugim pitanjima koja su zajednička objema biskupskim konferecijama.

Ovakav jednodnevni susret biskupa obiju biskupskih konferencija održava se dva puta godišnje. /GK/

U ZAGREBU ODRŽAN

TEOLOŠKO–PASTORALNI TJEDAN

Tema četrdeset prvog teološko–pastoralnog tjedna koji je održan u Zagrebu od 23. do 25. siječnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskoga dječačkoga sjemeništa na Šalati bila je ”Kriza vrednota u današnjem hrvatskom društvu”. Organizator susreta bio je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U radu susreta sudjelovalo je preko 600 sudionika među kojima je najviše bilo svećenika. Na ovom susretu bilo je više svećenika i iz naše biskupije koji redovito sudjeluju na ovakvim skupovima. Također su na tjednu bili gotovo svi biskupi Crkve u Hrvata.

Kroz različita predavanja i plodnu diskusiju pokušalo se doprinijeti boljem usmjeravanju suvremenog društva prema onim vrednotama na kojima treba graditi bolju budućnost i ljepšu sadašnjost.

Na završetku tjedna svećenici su aklamacijom prihvatili javnu izjavu o zakonu o HRT–u u kojoj se izražava podrška o opstanku trećeg radio programa koji znatno doprinosi kulturnom dostignuću naroda u Hrvatskoj. /GK/


Izrada: [Tipp-Topp System]