[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

PREDSTAVLJAMO NAŠE ŽUPNE ZAJEDNICE

ŽUPA ISUSOVA USKRSNUĆA – SUBOTICA

Kad ulazite u Suboticu sa zapadne strane, najprije će vam oko zapaziti jedan toranj. To je toranj kapele subotičke Kalvarije. To je ujedno i znak da se nalazite u župi Isusova Uskrsnuća. Odmah pored Kalvarije ćete zatim u lijepom gradskom parku zamijetiti, poput neke vile, jednu nedovršenu crkvu. To je župna crkva u kojoj se okuplja i hrani Božjom riječju i euharistijskim kruhom lijepi broj vjernika na tri nedjeljne mise, kako na hrvatskom tako i na mađarskom jeziku. Župni stan je s jedne strane crkve, a samostan sestara ”Naše Gospe” s druge strane. Sve je to vrlo važno da bi jedna zajednica vjernika mogla doista živjeti. Vjernicima ove župe ne smeta što im crkva nije dovršena iako je još davne 1933. godine započeta. Dapače, bila je predviđena za katedralu!

Kad su vjernici sa svojim župnikom Belom Stantićem 1996. godine sagradili i lijepu vjeronaučnu dvoranu u kojoj se okuplja dvjestotinjak djece te lijepi broj mladih kao i Pastoralno vijeće i obitelji, ostvareni su idealni uvjeti za pastoralni rad. Usprkos činjenici da je ova župa dala šesnaest redovnica, one sada ne sudjeluju aktivnije u pastoralu župe, jer su mnoge u poodmakloj dobi, a mlađe radi novonastale granice ne mogu doći. No, zahvaljujući koncilskom duhu na njihovo mjesto se uključuju vjernici laici. Oni su ”pravi blagoslov” za župu. Tri mlade katehete: Nevenka, Imre i Tanja su duša katehizacije; Miroslav je nositelj glazbenog života, a članovi Karitativnog odjela su nositelji humanog gibanja u župi i u Mjesnim zajednicama.

Jeste li poveli roditelje na svetu misu?

Zapažanja naših kateheta su da izvjestan broj roditelja djece koja inače redovno i rado dolaze na vjeronauk, ne dolaze redovito na nedjeljnu sv. misu. Stoga im katehistica često postavlja pitanje: ”Djeco, jeste li poveli roditelje na svetu misu?” Zahvaljujući takvom razmišljanju imamo znatan porast sudionika na nedjeljnim sv. misama. Za upis djece na vjeronauk priređuje se posebno pismo roditeljima. Organiziramo i poseban dan za upis koji je povezan s druženjem i igrom. ”Najprije se malo igramo. Onda se pomolimo, otpjevamo našu 'himnu', porazgovaramo o tome da li su bili u nedjelju na sv. misi, provjerimo gradivo i pregledamo domaće zadaće, upoznamo novo gradivo... i evo nove grupe!”, kaže Nevenka.

Karitativna aktivnost u župi

U nedjelju 4. 02. ove godine, pod vodstvom g. Milenka, po peti put je organiziran humanitarni koncert u korist starih i bolesnih župljana. ”Suradnja između našeg Caritasa i Mjesne zajednice je dobra. Na našoj teritoriji žive pretežno starije osobe i radničke obitelji. Prošle smo godine podijelili 175 obiteljskih paketa. Isto toliko obitelji je dobilo drva za zimu, a dvadesetpet obitelji i peći. Na Veliki četvrtak prikupljamo pomoć u novcu i hrani i to također podijelimo našoj siromašnoj braći za Uskrs”, kaže Mile.

Ministrantski susreti

Puno pomažu u župi vlč. Marinko kao i bogoslov Goran. Oni su veliko osvježenje za vrijeme zimskih i ljetnih praznika u radu s mladima i ministrantima. Bili smo domaćini dvaju međužupnih ministrantskih susreta, a treći je, radi jubilarne godine, održan u katedrali. U ovoj župi se redovito održavaju ministrantski sastanci na kojima se uz igru priređuje i kviz znanja, te se bira dežurni ministrant i naj–ministrant.

Mladi

Radna grupa mladih aktivista uspješno organizira Doček malog Isusa za Božić. Tako su i protekle, jubilarne godine izveli biblijsko–liturgijsku meditaciju prema knjižici ”O RADOSTI” autora Bernardina Škunca iz Zadra. Slično se angažiraju i z aostale priredbe tijekom godine.

Nositelji glazbenog života u župi su Miroslav i Nela te Željka uz s. Bernardicu. Pod njihovim vodstvom imali su uspješan nastup na ”Makarskom ljetu”, a u Subotici su priredili nekoliko koncerata.

A da naše aktivnosti ne bi ostale nezabilježene, brinu se Ljubica i Željka. Oni su dopisnici ”Zvonika” iz naše župe.

Pastoralno vijeće

Pastoralno vijeće je glavni stožer u župi. Sve više postaju odgovorni domaćini koji su ponijeli teret ”dana i žege” tijekom skoro trideset godina mog župnikovanja – rekao je župnik.

Sve akcije su bile domišljene i organizirane njihovim angažiranjem: koncilski je preuređena crkva i umaljana, kupljen novi župni stan, obnovljena Kalvarija, sagrađena nova učionica i još puno manjih akcija sačinjava mozaik jedne župne aktivnosti. Da spomenemo još samo neke, kao što su: raspačavanje tiska, briga oko materijalnog stanja objekata i rad s obiteljima. Nažalost, zahvaljujući slabom natalitetu, a velikom mortalitetu, ka i raseljavanju mladih obitelji, župa umire! Teško je uvjeriti ljude kako s tim sve počinje i s tim završava. Uvjetovano ratnim okolnostima, fizionomija župe se izmijenila dolaskom jednog dijela izbjeglica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i s Kosova, koji nisu katoličke vjere.

Župnik sve više stavlja naglasak na molitvenu akciju, kako kroz Zajednicu Krvi Kristove, tako i kroz kruničarska društva i animiranje bolesnika da prikazuju svoje molitve i žrtve za duhovno–moralnu obnovu župe. Time počinju i završavaju sve aktivnosti u župi. Uz to se stavlja naglasak na brigu za duhovna zvanja. Plod te brige je zasada vlč. Miroslav, koji je sada župnik u Baču, te jedan bogoslov i jedan sjemeništarac.

Tako župa Isusova Uskrsnuća u Subotici stoji kao simbol velikih nastojanja, kako prijašnjih tako i sadašnjeg župnika ”DA ŽIVOT IMAJU! U IZOBILJU DA GA IMAJU!” (Iv 10,10).

Ovo su samo inserti iz života jedne župne zajednice. Čini se da smo samo ”zagrebali” površinu, a da je tu negdje pravi život! Prosudite sami! Želja je onih koji su pričali ovu ”priču” da i druge potaknu na akciju.

IZ POVIJESTI ŽUPE

Župa Isusova Uskrsnuća je teritorijalno nastala iz župe svete Terezije i sv. Roka i 1. siječnja 1956. godine podignuta je na razinu samostalne župe. Prvotno, kao vikarija, služila se kapelom Žalosne Gospe na Kalvariji. Godine 1933. biskup Lajčo Budanović, 8. prosinca, blagoslivlje kamen temeljac, bez dozvole i plana. Tek je 26. ožujka 1940. godine odobren plan Dragutina Molzera za izgradnju nove crkve. Prema tom planu je izgrađen današnji izgled. Nedostaje još druga polovica crkve, dva tornja i kupola.

Mecena nove crkve bio je Lazo Mamužić, gradonačelnik Subotice sa suprugom Elizabetom r. Jakovčić. Njihova tijela su iz groblja prenešena i pokopana u ovoj crkvi. Svoju kuću na putu JNA 16 darovali su za župni stan.

Župa sada broji oko 5000 vjernika i pokriva tri mjesne zajednice: Gat, Novo Selo i Mali Bajmok.

Župnik, mons. BELA STANTIĆ, rođen je 8. kolovoza 1939. godine u Tavankutu od oca Petra i Dominike r. Jozić. Nakon završene dvije gimnazije u Subotici, biskup mons. Lajčo Budanović ga 1956. godine šalje u Đakovo gdje je maturirao. Ondje je završio i bogosloviju te je 29. lipnja 1964. godine zaređen za svećenika po rukama subotičkog biskupa mons. Matije Zvekanovića. Mladu misu je služio 5. srpnja 1964. godine u Tavankutu. Još dok je završavao petu godinu teologije, poslan je u Adu za kapelana. Već za Uskrs odlazi na samostalno mjesto u Titel gdje ostaje do 6. kolovoza 1966. godine kad je imenovan kapelanom u katedralnoj župi sv. Terezije. Od 1968. do 1972. godine je upravitelj župe u Maloj Bosni. Župnikom župe Isusova Uskrsnuća u Subotici imenovan je 15. listopada 1972. godine gdje je ostao sve do sada. Pored toga vršio je službu dekana, a službu generalnog vikara vrši od 1989. godine do sada.

Biskup Budanović je planirao da na ovom mjestu bude crkva Isusova Uskrsnuća kao katedrala, biskupski dvor i teologija.

Prvi vikar je bio vlč. Marko Kopunović, a prvi župnik mons. Matija Zvekanović. Župa se brine i za gradsku Kalvariju koja je posvećena Žalosnoj Gospi. Kapelica je izgrađena 1877. godine, a postaje Križnog puta 1879.

* Suradnja između našeg Caritasa i mjesne zajednice je dobra

* Prošle smo godine podijelili 175 obiteljskih paketa

* 25 obitelji dobilo je peći

* Obično na Mladi Uskrs priređujemo ručak na župi za stare i bolesne, povodom našeg proštenja

* U katehizaciji župnik ima značajnu pomoć, o čemu se brinu katehetski suradnici

* Nažalost, zbog slabog nataliteta, a velikog mortaliteta, kao i raseljavanju mladih obitelji, župa umire


Izrada: [Tipp-Topp System]