[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

PAULINUM – ZA DUHOVNA ZVANJA – Uređuju: Ivan Milodanović i Vladimir Sedlak

Iz života sjemeništaraca

Kardinal Tettamanzi u sjemeništu

Đenovski nadbiskup kardinal Dionigio Tettamanzi posjetio je 19. siječnja našu biskupiju. Najprije je imao razgovor s mjesnim ordinarijem, a zatim je u sjemenišnoj kapelici održao predavanje za svećenike. Nakon predavanja sastali smo se i mi s uglednim gostom i sa svećenicima u blagovaonici Paulinuma. Priredili smo kratki program za naše goste. Goste je pozdravio rektor Zavoda, zatim je slijedio tekst Papine pjesme ”Krist na žalu”, a na engleskom jeziku pozdravni govor održao je Robert Tonsati, trećoškolac. Kardinal je uputio nekoliko riječi sjemeništarcima, a zatim i svećenicima, a nakon toga zaorila je pjesma ”Exaudiat te Dominus” i pjesma Dragutina Domjanića ”Fala”.

Dan škole i proštenje

Na dan obraćenja sv. Pavla (25. 01.) naša sjemenišna zajednica proslavila je Dan škole i proštenje sjemenišne kapele koja je posvećena sv. Pavlu apostolu. Toga dana je održana svečana koncelebrirana sv. misa koju je predvodio beogradski nadbiskup koadjutor msgr. Stanislav Hočevar uz koncelebriranje domaćeg biskupa J nosa P‚nzesa, vlč. Tibora Kir lya, koji je prisustvovao u ime banatske biskupije, poglavara sjemeništa rektora msgr. Josipa Mioča, te prefekta vlč. Attile Zsell‚ra. Među uglednim gostima nalazio se prvi savjetnik Mađarske ambasade iz Beograda Ferenc Bagi. Prije sv. mise, u ime gradske samouprave G‚za Kucsera, povjerenik za prosvjetu Subotice, predao je paket knjiga za našu školu. Sv. misi su prisustvovali još gosti svećenici, roditelji i rodbina sjemeništaraca, naši dobročinitelji i veliki broj vjernika.

Završeno prvo polugodište

Prvo polugodište u našoj gimnaziji završilo se 30. siječnja. Toga dana održana je sjednica za klasifikaciju učenika na kojoj je razmotren naš dosadašnji rad. Istoga dana poslijepodne imali smo veliku šetnju na Palić, a usput smo se relaksirali u župnoj crkvi i u vjeronaučnoj dvorani gdje nas je dočekao i pogostio župnik Josip Leist i kantorica Gabriela Milodanović.

Klanjanje pred Presvetim

U sjemenišnoj kapeli 31. siječnja održano je godišnje javno klanjanje koje je otvoreno nakon jutarnje sv. mise. Sjemeništarci su se izmjenjivali kroz cijeli dan u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Tijekom dana dolazio je lijepi broj vjernika na adoraciju, a još više na završetak klanjanja.

Duhovne vježbe

Godišnje trodnevne duhovne vježbe započeli smo 31. siječnja navečer. Duhovne vježbe su najvažniji dio obnove i jačanja svakog kršćanina da bi što postojanije slijedio Isusa i njegove zapovijedi. Sjemeništarci su s radošću dočekali dane duhovnih oaza. Ovogodišnje duhovne vježbe predvodio je svećenik beogradske nadbiskupije mr. Zvonko Blaško, sužupnik beogradske katedrale. Svojim izvanrednim predavanjima i sadržajnim razmatranjima ojačao je naš duhovni život i dao nam elana da započnemo obnovljeni i ojačani drugo polugodište.

PUTEM SV. PAVLA

Kako čitamo u Sv. pismu, Duh Gospodnji puše kamo hoće. Tako je i sv. Pavla od velikog progonitelja učinio najvećim navjestiteljem Radosne vijesti. I danas smo svjedoci djelovanja toga Duha. Tako i među nama ima takvih koje je Gospodin na čudesan način pozvao u svoju službu. Evo kratkog puta jednog našeg prvoškolca koji je sličnim putem pošao prije nekoliko godina.

”Kao mali nisam imao pojma što je to vjera niti što je Bog i njegova Crkva. No, kako sam odrastao, osjetio sam da ovaj svijet nikako nije samo neka puka slučajnost, nego da ima Netko tko ga je stvorio i koji ga i danas uzdržava. Postepeno sam od svojih kolega koji su išli na vjeronauk saznao nešto o Bogu, o njihovoj vjeri i uz njihov poticaj krenuo sam na vjeronauk. Nakon potrebne kateheze bio sam kršten. Dan primanja sakramenata inicijacije za mene je bio osobita radost. Ali, nastavljajući dalje kroz moj životni put, osjetio sam da to nije kraj. U sebi sam osjećao poziv da budem potpuno njegov. Tako sam krenuo u sjemenište i sada, kako kaže psalmista, ”Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju.”

DUHOVNE VJEŽBE

Duhovne vježbe su najveća radost u životu sjemeništarca. To su dani posebne milosti Duha Svetoga kada cijeli dan provodimo u razmatranju, molitvi i tišini, osluškujući šta nam Bog želi reći. Duhovne vježbe su duhovna hrana svakom kršćaninu, a osobito sjemeništarcima koji se spremaju za svećenički poziv. One se obavljaju jedanput ili više puta godišnje.

Razmatranja su izuzetno dirljiva i poučna tako da su svakoga od nas natjerala na duboko razmišljanje. Za vrijeme duhovnih vježbi osjećamo se nekako bliži Bogu, oslobođeni od svakodnevne buke i briga koje nas u svakidašnjici zamaraju i odvode nam misli od Gospodina. Iako su mi ovo bile četvrte duhovne vježbe, ipak sam osjetio nešto posebno, nešto originalno, što me jako taknulo. Svake duhovne vježbe posebno doživljavam. Moje misli su tada oslobođene od ovozemaljskog, dižu se Bogu u susret koji uvijek raskriljenih ruku prima svoju djecu. U ta tri dana duša se obnovi plodovima Duha Svetoga koji nam pomaže da do sljedećih duhovnih vježbi živimo po Božjem zakonu i uvijek činimo dobro.

G.F.I.


Izrada: [Tipp-Topp System]