[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 02(76)     Subotica, veljača (februar) 2001.  

MLADI

Bog mladi!

Još jednom s vama u ovom ambijentu... Vjerojatno vam nije jasno, ali već u ožujku će biti...

Ako su vam za novi milenij potrebni odlučni koraci i po neka promjena, svemu biste mogli dodati i izazove te, naravno, vjeru. Zašto baš izazovi? To je ono što pokreće, to je ono što ne ostavlja ravnodušnim. Odlika mladih je želja za izazovima. Za neprestanim dokazivanjima sebe kroz izazove. Ono najdivnije u vama se iskazuje kroz izazove, a oni su razni, pronalazimo ih na svakom koraku. Od sporta (Igor bi se tu definitivno složio), knjiga, umjetnosti i drugih aktivnosti – do nas samih. Možda smo najveći izazov sami sebi. Pronaći se, doživjeti samog sebe, promijeniti sve ono što ne valja – sve to je IZAZOV. Bog nam u tome u mnogome može pomoći, osluškujući ga i slijedeći, on nam govori – o sebi, o nama, o drugima... Izazovi vam u mnogome mogu pomoći da budete bliži Bogu, da osjetite njegovu ljubav i milosrđe. Kroz izazove prepustite se Božjem zagrljaju da vas ljulja.

Da li vi u svojim životima tražite izazove?

Marina

PLAKATI SA ZAPLAKANIMA


   Još mi i sada odzvanjaju Isusove riječi:
   ”Plačite sa zaplakanima”.
   A mi, tako često,
   u svoj brzini današnjice,
   postajemo indiferentni
   prema osobama koje plaču.
   A, kako je samo teško
   plakati sam.
   A još je teže kad plačeš s drugim,
   a on ti ni riječi utjehe ili nade ne daje.
   Teško je....
   Ali zato ti, ja, svi mi,
   nikako ne zaboravljajmo
   te Isusove riječi.
   Jer, jednoga dana možeš i ti zaplakati.
   A u takvim trenucima,
   dodir tople ruke,
   nježan pogled,
   pa čak i sama prisutnost osobe,
   mogu učiniti da
   proleće dođe u tvoj život istog trena.
   Srce koje s tobom trpi,
   koje s tobom plače i dijeli bol,
   jest netko tko te voli.
   To je osoba koja
   u životu ne misli samo na sebe,
   već i na druge.
   To je osoba kojoj tada nisu važni,
   ni minuti ni sati.
   Takvo proljeće
   želim tebi savki dan na dar.

Željka Zelić

A I D S

Razmišljanje u povodu svjetskog dana borbe protiv AIDS–a

Prvi je prosinac svjetski dan borbe protiv AIDS–a. Vjerujem da većina vas zna što je AIDS, da je to smrtonosna bolest izazvana virusom humane imunodeficijencije, koji bespovratno uništava obrambene stanice organizma. Od ove opake bolesti može oboljeti svatko, bez obzira na spol, uzrast ili rasu. Može se prenijeti spolnim odnosom sa zaraženom osobom, putem krvi (što znači i dubokim vlažnim poljupcem ako se u usnoj duplji javlja krvarenje), kao i sa majke na dijete. Međutim, najčešći su slučajevi kada se prenosi spolnim odnosom.

Od ove bolesti možemo se zaštititi različitim vladanjem u pogledu našega spolnoga života, ali su česti slučajevi i zaštite od neželjene trudnoće. Najbolji način da se od ova dva spomenuta slučaja zaštitimo, jest suzdržavanje od spolnih odnosa. Vjerojatno mnogi tvrde da je život (a osobito mladost) bez spolnih odnosa zaostao... Recimo da je seks vrsta užitka kojim zadovoljavamo svoje hormonske potrebe. Međutim, što je važnije – tren zadovoljstva i cijeli život patnje, ili malo uzdržavanja (do braka) za bezbroj trenutaka sreće i zadovoljstva?

Zamislimo samo kako je djevojci ili mladiću koji su zbog velike želje ili strasti izgubili svoju čednost i nevinost, a zauzvrat dobili SIDU. U zamjenu za tako veliki dar, kao što je čistoća, dobiti smrtnosnu bolest koja polako, ali sigurno, ubija. Za sve nas rizičan je predbračni period, period puberteta, kada smo svi još mladi i nesigurni, i kada nas đavao na vrlo ”lijep” način može dovesti do smrti. Ali, ne samo do tjelesne smrti koju izaziva SIDA, već i do duhovne smrti koju izaziva teški grijeh.

Dakle, što se više isplati, zadovoljavati svoje ”niske nagone” onda kada još nije vrijeme za tako što, s bilo kim... ili upoznati osobu s kojom se zabavljaš, a pri tome svoje strasti malo smiriti, sačekati brak, i tada pokloniti svoj najveći dar osobi koja to doista zaslužuje. Osobi koja pazi na svoje zdravlje i na zdravlje svoje obitelji.

Vesna Krstić

NAJAVLJENA TEMA 16. SVJETSKOG DANA MLADEŽI

Papa Ivan Pavao II. odabrao je za temu ovogodišnjega 16. Svjetskog dana mladeži ”Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom”, priopćeno je 24. siječnja u Vatikanu. Svjetski dan mladeži slavit će se u mjesnim Crkvama na Cvjetnu nedjelju 8. travnja. U priopćenju se također najavljuje da će uskoro biti objavljena i Papina poruka u povodu toga Dana. Kao i obično, nadodaje se u priopćenju, na Cvjetnicu će na Trgu sv. Petra u Vatikanu biti priređen križni put. Mladi iz Italije koji su bili domaćini prošlogodišnjega Svjetskog dana mladeži u Rimu, u pratnji kardinala Camilla Ruinija, vikara Rimske biskupije i predsjednika Talijanske biskupske konferencije, tom će prigodom predati križ Svjetskoga dana predstavnicima mladeži iz Kanade koja je domaćin 17. Svjetskoga dana mladeži koji će se održati u Torontu od 23. do 28. lipnja iduće 2002. godine.

/IKA/

Kada biste znali...

Biti ljubljen i sposoban za ljubav znači pronaći smisao i radost za život, neovisno od svih drugih životnih okolnosti. Tko je ljubljen, život mu je ispunjen smislom. A tko ljubi, ostvaruje potpuno svoj život. Današnji čovjek je umoran. I to ne samo tjelesno. Ima slučajeva kad je čovjek toliko umoran od života da više ni odmor ne želi. Tada nastupa prekid sa životom. Stoga najdublji odmor pruža ljubav te se njime nadvladaju svi umori, a životni tereti i križevi postaju laki. I zato, sjeti se da si ljubljen toliko da ti srce sada može zaigrati od sreće. Sjeti se da si ljubljen i nestat će životnog umora. Ljubav koja te ljubi jest darovana bez uvjeta. Ona ne traži od tebe ništa osim da joj dopustiš da te ljubi. Čim se otvoriš ovoj ljubavi, ljudi će oko tebe biti sretni, radosni, mirni...

Pomoli se da mogneš svakome čovjeku reći i to pokazati – da svatko poskoči od radosti jer ga ljubiš. Imamo za to dovoljno razloga i veliku pomoć. Bog nam po Mariji poručuje: ”Kada biste znali koliko vas ljubim, skakali biste od radosti.”

Ljubica C.

U POVODU SV. VALENTINA

Istinsko prijateljstvo rijetka je ptica na zemlji

Evo nas pred uvijek aktualnom temom zaljubljenih i naravno, pred danom Valentinova. Kroz naš ”Zvonik” obilježavali smo ovaj dan onako – zaljubljeno. A ovog puta bismo promijenili koncepciju. Govorit ćemo o PRIJATELJSTVU.

Neki će značajno podići obrvu i pitati što je sad ovo!? Kakve veze ima prijateljstvo sa zaljubljenima? Pitanja se mogu redati ali to uopće nije toliko luda ideja. Iako je u siječnju bio tjedan prijateljstva, mislim da bi prijatelji mogli slaviti i sa zaljuljenima svoj dan. Jer, ljubavi ima raznih a jedna od njih je prijateljska.

Prijateljevati znači VOLJETI. Prijateljstvo jeste ljubav. A pravo prijateljstvo se i ne može dogoditi ako u njemu ne postoji ona ljubav koja oplemenjuje i dariva se bezgranično i potpuno. Ljubavi koja će upotpuniti onu drugu osobu svojom nesebičnošću i stvaralačkom snagom. Prijatelji će najbolje znati o kakvoj se ljubavi radi – većoj od bilo koje a opet ograničenoj u okvir prijateljstva. Pravih prijatelja je malo, rijetko se mogu naći jer se ne nalaze na svakom koraku. Ali, prijatelja kada nađeš, našao si pravo blago. Otrcana fraza, ali istinita. Pronaći prijatelja koji te neće sputavati, koji će imati želju da rasteš i napreduješ u svom životu, prijatelja koji će biti radostan kada uspijevaš a najbolji lijek kada patiš. On te znade u tančine, njemu se ne moraš pravdati jer te poznaje. Zar to nije želja onog koji traži? Traganjem blago pronaći, obostranom ljubavlju to blago zadržati, a godine postojanja pišu najljepše uspomene u knjigu života. Darivajući se prijateljski, darivamo se bezgranično. Pa zar ovako divni momenti ne zaslužuju da slave uz one koji jedno drugo gledaju u ozračju ljubavi? Prijateljstvo jeste obojano ljubavlju. I stoga ne ustručavajte se pokazati ljubav prijatelju za ovo Valentinovo!

Marina

Mojim prijateljima...

Jednom bijaše dječak veoma loše naravi.

Njegov otac dao mu je vreću punu čavala i rekao mu: ”Svaki put kada pobjesniš i izgubiš kontrolu nad sobom, zakucaj jedan čavao u ogradu.”

Prvog dana dječak je zakucao 37 čavala u ogradu. U toku sljedećih nekoliko mjeseci on je naučio kontrolirati bijes i broj ukucanih čavala se smanjivao.

Otkrio je da je lakše kontrolirati svoju narav, nego zakucavati čavle u ogradu.

I tako je došao dan u toku kojeg nije pobjesnio.

Rekao je to svom ocu, a otac mu je rekao da svakoga dana kada uspije kontrolirati svoje ponašanje iz ograde iščupa po jedan čavao.

Dani su prolazili i jednoga dana dječak je kazao svome ocu da je počupao sve čavle.

Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde. Otac mu je zatim rekao:

”Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikada neće biti ista. Kada u bijesu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi.

Možeš čovjeka ubosti nožem i izvući nož, i poslije toga nije važno koliko puta kažeš da ti je žao, rupe ostaju.”

Rana prouzročena riječima isto je toliko bolna kao i fizička. Prijatelji su zaista vrlo rijetki dragulji, oni koji te čine veselim, ohrabruju te u uspjehu, oni su te spremni saslušati, podijeliti tvoju bol, imaju lijepe riječi i uvijek im je srce otvoreno za tebe...

Prijatelju


   Pisano olovkom,
   zapečaćeno poljupcem.
   Ako si ti moj prijatelj,
   molim te odgovori mi:
   jesmo li mi prijatelji ili ne?
   Rekao si mi to jednom, ali sam zaboravio.
   Zato, reci mi to sad, i reci istinu,
   ako mogu reći ja sam tu za tebe.
   Od svih prijatelja,
   ti si jedini kojeg ne želim zaboraviti.
   I ako umrem prije tebe,
   ići ću u Raj,
   i čekat ću tamo tebe...

NA TRIBINI MLADIH AKTUALNA TEMA

MLADI S KRISTOM U TREĆEM TISUĆLJEĆU

U nedjelju 21. siječnja u Katoličkom krugu u Subotici održana je prva ovogodišnja Tribina mladih. Predavanje na temu ”Mladi s Kristom u trećem tisućljeću” održao je preč. Andrija Anišić, župnik subotičke župe sv. Roka. On je na početku predavanja upitao mlade: ”Jeste li s Kristom u ovom tisućljeću? Ako niste, onda već kasnite 21 dan!” Potom je naglasio potrebu kontempliranja Isusa Krista u svakodnevnom životu, kako je to osobito naglasio i Papa u svom apostolskom pismu ”Na početku novog tisućljeća”. On je zatim pobliže objasnio da Isusa Krista najbolje možemo promatrati čitajući i razmišljajući o njegovoj riječi, sve dotle dok sa sv. Pavlom ne budemo mogli ustvrditi da smo Kristom zahvaćeni i dostići njegovo iskustvo: ”Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist.” Takvi mladi će onda biti otvoreni za duhovna zvanja i bit će spremni ne samo životom, nego i riječima svjedočiti za Krista i njegovo evanđelje, koje je najbolji program života za mlade i za sve ljude. On je također naglasio kako je potrebno da se mladi dobro pripreme za život u braku i u obitelji, živeći čisto i njegujući sve obiteljske kreposti. Važno je čeznuti za svetošću i živjeti sveto. Jedino se svetošću može obnoviti čovjeka i lice zemlje, istakao je predavač.

Poslije predavanja i razgovora, mladi su nastavili druženje i tako pokazali da se kršćanstvo živi u svakoj prilici i na svakom mjestu.


Izrada: [Tipp-Topp System]