[Home] [Sadrzaj] Godina: VIII     Broj: 10(84)     Subotica, oktobar 2001.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI – nastavak

BLAGOSLOVLJEN STOGODIŠNJI KRIŽ NA KELEBIJI

U nedjelju, 23. rujna kraj kelebijskog puta (prijeko do benzinske pumpe) svečano je blagoslovljen obnovljeni križ u povodu 100. obljetnice njegovog prvog postavljanja. Križ su blagoslovili, u ekumenskom slavlju, Antal Soros, župnik na Kelebiji, uz sudjelovanje K rolya Szungyija, župnika župe ”Sv. Marija”, i mons. Koncz Istv na, direktora biskupske kancelarije te reformatskog biskupa iz Erdelya (Rumunjska) Kalmana Csiha i novopostavljene pastorice reformatske Crkve u Subotici Katalin R‚tti. (Ona je dosad vršila samo službu duhovnika ove zajednice). Ovom svečanom i radosnom događaju prisustvovalo je preko stotinu vjernika i prijatelji obitelji Horak.

Na ovom križu ispisan je sljedeći tekst:

Isten dics”s‚gere emeltettek G™NCZ™ JžZSEF ‚s neje 1901.

Ezen Łj keresztet allittattak G™NZ™ MENYHERT ‚s csal dja 1927.

1901 + 2001.

Isten dics”s‚gere e keresztet felalitatta G”ncz” J˘zsef;

felujitata ‚s megemlekezett 100–‚ves evf. alkalmabol HORAK MIKLOS ‚s csal dja

Bogu na slavu podigao G™NCZ™ JžZSEF sa suprugom 1901.

Ovaj novi križ postavio G™NCZ™ MENYHERT s obitelji 1927.

1901 + 2001

Bogu na slavu ovaj križ je podigao G”ncz” J˘zsef; obnovio ga je i postavio o njegovoj 100. obljetnici HORAK MIKLOS s obitelji

A. A.

PROŠTENJE NA LJUTOVU

U nedjelju 16. rujna svečanom koncelebriranom misom u 11 sati u centru Ljutova ispred križa proslavljeno je proštenje. Misno slavlje predvodio je bikovački župnik i dekan Julije Bašić. Uz njega je bio mjesni župnik Franjo Ivanković. U nadahnutoj propovijedi predvoditelj misnog slavlja je pokušao podsjetiti sebe i sve okupljene vjernike na smisao Isusova križa i naših križeva. Naši križevi imaju smisla ako ih nosimo zajedno sa Isusom koji je jedini naš Spasitelj.

Na koncu sv. mise župnik je zahvalio svima okupljenima i dragom Bogu koji je toga prijepodneva na čudesan način rastjerao kišne oblake te sve okupljene iznenadio divnim toplim i sunčanim vremenom. Župnik je ujedno podsjetio sve okupljene da je pod sv. misom posebno molio za nedavno preminulog prof. Ivana Petrekanića koji je u nekoliko posljednjih godina uložio silan trud na zaštiti i spašavanju križeva u našim krajevima.

Valja primijetiti da se nekoliko posljednjih godina broj okupljenih vjernika na proštenju u Ljutovu stalno povećava.

I. F.

VEČER HRVATSKE BAŠTINE U TAVANKUTU

U organizaciji HKPD ”Matija Gubec” u Tavankutu je u nedjelju 7. listopada 2001. godine održana manifestacija pod nazivom ”Večer hrvatske baštine”.

Program je započeo u 17 sati svečanim mimohodom ulicama Tavankuta, a u 18 sati je nastavljen glazbeno–plesnim predstavljanjem sudionika ove manifestacije. U okviru održanog programa nastupilo je devet hrvatskih kulturnih institucija među kojima su bili i počasni gosti iz R. Hrvatske, Repušnice pokraj Kutine.

Gosti iz KUD–a ”Repušnica” su prikazali ljepotu Moslavine, izraženu kroz ponosno odjevene narodne nošnje – raritete, pjesmu i igru. Društvo koje je osnovano prije 70 godina, njeguje i čuva tradiciju Moslavine. Selo Repušnica najveće u Moslavini, broji više od 2000 žitelja, nalazi se 80 km istočno od Zagreba pokraj Kutine i, kako je istakao predsjednik Društva Milivoj Miljan, Repušnica je i pored svog suburbanog karaktera, očuvala domaćinski način života oličen u tradicionalnom kajkavskom govoru, običajima i tradiciji.

U nedjelju je u župi Srca Isusova održana sv. misa, kojoj su u svečanim narodnim nošnjama prisustvovali i članovi KUD–a ”Repušnica”, te tom prigodom potvrdili i očuvanost svog vjerskog života.

Među sudionicima ove manifestacije, svoje umijeće su prikazali: HKC ”Srijem” Golubnici, KUDH ”Bodrog” Bački Monoštor, HKC ”Bunjevačko kolo” Subotica, OKUD ”Ivo Lola Ribar” Sonta, HKC ”Srijem” Srijemska Mitrovica, HKUD ”Vladimir Nazor” Sombor, KPD ”Silvije S. Kranjčević” Bački Breg, a bili su prisutni i predstavnici HKUD ”Stipan Knezi Šimeta” iz Svetozara Miletića te gosti iz Hrvatske zemaljske samouprave iz Kaćmara.

Želja organizatora je na jedinstveni način okupiti i objediniti sve hrvatske kulturne institucije u Vojvodini, koje pronose i njeguju hrvatsku kulturu, tradiciju i običaje.

Poseban akcent se želi staviti na međusobnu cjelovitiju i transparentniju suradnju u svim segmentima kulturnog stvaralaštva, s obzirom na brojnost hrvatskog življa na ovim prostorima i bogatstva sveukupne kulturne baštine, koja na ovim prostorima i s ovim narodom živi i piše povijest za buduće naraštaje a svakako i daje osebujan pečat Vojvodini, svrstavajući je na taj način u rang europskih kulturnih središta.

A da je Tavankut tijekom svoje povijesti bio i ostao osoben govore nam i zapisi u Subotičkoj Danici iz 1940. prigodom posvete Hrvatskog seljačkog prosvitnog doma i posjeta dr. Tomašića, izaslanika dr. Vlatka Mačeka gdje je bilo prisutno 10.000 Bunjevaca i Šokaca. Tom prigodom je između ostalog zapisano i sljedeće: ”A Tavankut ko Tavankut, i ovoga puta je pokazao, da je kula Hrvatstva, i da u nacionalnoj stvari uvijek prednjači te se i ovog puta pokazala naša jedinstvenost kao toliko puta prije.”

Pokrovitelji ove izuzetne manifestacije bili su Veleposlanstvo R. Hrvatske iz Beograda, Generalni konzulat RH u Subotici, Savezno ministarstvo za kulturu, Ministarstvo kulture R. Srbije, Pokrajinski sekretarijat za manjinska pitanja iz Novog Sada. I predstavnici uvaženih pokrovitelja počastili su sudionike ove manifestacije svojim prisustvom: Ivan Bandić, savjetnik hrvatskog Veleposlanstva, dr. Jasmina Kovačević, generalna konzulica R. Hrvatske konzulata u Subotici, dr. Tam s Korhec, pokrajinski sekretar za manjinska pitanja, mr. Bela Tonković, potpredsjednik SO Subotica te Bela Francišković, načelnik općinskog Odjela za društvene djelatnosti.

Želja je organizatora da ovo bude začetak tradicionalnog susretanja kulture Hrvata Jugoslavije.

Ladislav Suknović


Izrada: [Tipp-Topp System]