[Home] [Sadrzaj] Godina: IX     Broj: 3(89)     Subotica, mart 2002.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI – nastavak

Molitva, post i pokora

Po drugi put je krenulo hodočašće pod križ na Bikovu na Čistu sridu. Skupili smo se iz razni župa i ispunili crkvu. Pobožno smo u crkvi obišli Put križa, a zatim prisustvovali obredu pepeljanja i sv. misi. Nakon mise osamdesetak virnika krenilo je pišice do ”Jurićevog križa” kojeg je obnovila obitelj Brejar Marije i Lazara 2000. godine. Putem, koji je dug oko 5 kilometara, molili smo krunicu i pjevali i tako prikazali dijelić pokore za naše grije.

Tim putem sam sa mojom pokojnom mamom išla prija 45 godina, sitila sam se kako sam bila sritna iako sam bila slabo odivena i obučena a put je bio još 5 km duži do našeg salaša.

Za vrime devtnice Lurdskoj Gospi u Staroj crkvi na koje sam redovito išla dobila sam poziv da se uključim na hodočašće kojem sam se zdravo obradovala, što sam se tako lipo osićala i doživila.

Kad smo se približili križu, bilo je između dana i večeri. Dok smo išli prema križu, ulazili smo u tamu, a mala svića je obasjala Isusov lik na križu i željno sam čekala da se poklonim Isusu.

Doživila sam veliki priobraćaj u duši; dok sam se molila sunce je bilo na zaodu, ugledala sam na nebu veliko crvenilo sa kojim se gasio dan Čiste sride.

Nakon blagoslova župnik Julije Bašić pozvao nas je na kokice u plebaniju. Uz zvuke zvona, hodočašće smo završili molitvom Anđeo Gospodnji.

Župnik nas je ispratio uz poziv da se i nagodinu na Čistu sridu vidimo u 3 sata poslipodne.

Jaga Orčić

NAGRADA ”DR. FERENC BODROGVARI” ČLANU UREDNIČKOG VIJEĆA ”ZVONIKA”

ALOJZIJU STANTIĆU

Značajna nagrada ”Dr. Ferenc Bodrogvari” u oblasti kulturnog stvaralaštva za 2001. godinu dodijeljena je i članu Uredništva ”Zvonik” Alojziju Stantiću za knjigu ”Kruv naš svagdanji”. Naš vrijedni suradnik i rubrikant s osobitim entuzijazmom bilježi i čuva od zaborava bogatu tradiciju i kulturno blago Hrvata Bunjevaca.

Nagrade su primili i keramičarka Edit Nemes Fekete, skulptorica Vera Gabrić Počuča i povjesničar umjetnosti Bela Duranci. Priznanje ”Dr. Ferenc Bodrogvari” primili su glumac Drame na mađarskom jeziku Attila Mess, dirigent Subotičke filharmonije Berislav Skenderović te koreograf Stevan Tonković Pipuš za knjigu ”Dragulji bunjevačke riznice”.

Nagrade i Priznanja svečano su 28. veljače u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici nagrađenima uručili Đerđ Boroš, član Izvršnog odbora SO Subotica zadužen za kulturu, Đuro Molnar, predsjednik Kulturno–prosvjetne zajednice, i Milovan Miković, predsjednik Komisije za dodjelu Nagrade i Priznanja ”Dr. Ferenc Bodrogvari”.

Uredništvo ”Zvonika” čestita Alojziju Stantiću na ovom vrijednom priznanju.

Novi Sad

Ekumenski molitveni dan žena

U petak, 1. ožujka u novosadskoj reformatskoj crkvi održan je ekumenski molitveni susret žena. Ovaj susret pripremile su žene novosadskih Crkava u povodu Svjetskog ekumenskog dana žena. Sudjelovale su žene iz Reformatske, rimokatoličke i grkokatoličke Crkve, Metodističke i slovačke Evangeličke crkve. Sudjelovali su također i Jan Valent, evangelički biskup, Martin Hovan, superintendant Metodističke crkve, Roman Myz,grkokatolički svećenik, Vlada Obšust, evangelički pastor, Károly Beres, reformatski pastor, i o. Lájos Suhajda SVB, katolički svećenik–verbita. Gosti na ovom molitvenom susretu bili su i predstavnici Svjetskog luteranskog saveza na čelu s Ottom Heroldom te Christoph Tapernaux, reformatski pastor iz švicarskog grada Sent Gallena.

Ovogodišnju molitvu pripremile su žene iz Rumunjske. Stoga je u ovogodišnjem molitvenom susretu sudjelovalo i osam članica ženskog zbora jugoslavenske rumunjske pravoslavne Crkve iz Straže kod Vršca zajedno sa svojim vikarom Moise Janesom.

Molitve i dijelovi Svetog pisma čitani su čak na sedam jezika, tj. mađarski, slovački, srpski, hrvatski, ukrajinski, rumunjski i njemački. /Hitélet/

MJESTO FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA

Bratski susret članova Franjevačkog svjetovnog reda iz Subotice i Novog Sada održan je 6. ožujka u samostanu novosadskih franjevaca. Nakon zajedničke svete mise upriličen je susret na temu: ”Mjesto Franjevačkog svjetovnog reda u Vojvodini, Novom Sadu i Subotici”, tijekom kojeg su prisutni članovi kroz razmjenu mišljenja pokušali naći odgovor i svoje specifično poslanje danas.

http://home.catholicweb.com/onlinefranjevci

GRAFIKA POVEZALA OSIJEK I SUBOTICU

U Galeriji Likovnog susreta otvorena je 5. ožujka izložba dviju grafičarki, Sandre Vehabović iz Osijeka i Jasmine Vidaković Jovančić iz Subotice. Ista je izložba bila i u Osijeku u povodu dana grada a sada je na divan način povezala dva grada i nastavila na kratko prekinutu dugogodišnju suradnju.

Na izložbi su govorili ali i odlično predstavili svoj grad, gosti iz Osijeka, Grgur Marko Ivanković, kustos osječkog muzeja, Ante Katalinić, član Gradskog poglavarstva za kulturu i obrazovanje, te Jasminka Novak Kovač, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Poglavarstva grada Osijeka.

Domaćini su bili direktorica Likovnog susreta Olga Šram i Đerđ Boroš, član Izvršnog odbora Skupštine općine zadužen ua kulturu.

U dogovaranje buduće suradnje ušla je i Hrvatska čitaonica kojoj je upućen poziv da posjeti Osijek i dogovori moguće vidove suradnje. /K. Č./

Bunjevačka nošnja na poštanskim markicama

Predstavnici poduzeća ”Jugomark”, koje se bavi izradom poštanskih maraka, akademski slikari Radomir Bojanić i Marina Kalezić u potrazi za novim motivima na jugoslavenskim markama bila je 1. ožujka u Subotici.

S domaćinom filatelistom Ljudevitom Vujkovićem gosti su obišli dijacezanski muzej Subotičke biskupije i razgledali eksponate koji bi mogli biti motivi u sljedećoj seriji markica. Za seriju s motivima bunjevačke nošnje, slikari su posjetili obitelj Piuković koja se bavi čuvanjem starih bunjevačkih nošnji, i tu našli desetak fotografija djevojaka s odgovarajućim nošnjama. /Zv/

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA VIJEĆA SUBOTIČKE BISKUPIJE ZA MEDIJE

Crkva će koristiti sve vrste medija

U Domu biskupije 5. ožujka održana je konstituirajuća sjednica Vijeća Subotičke biskupije za medije na kojoj je glavna točka bila izbor rukovodstva i smjernice za rad ovog vrlo značajnog Vijeća za život Crkve.

Za predsjednika Vijeća Subotičke biskupije za medije izabran je Csaba Kovács a za tajnicu Katarina Čeliković.

U zaključcima su članovi Vijeća naglasili važnost medija i njihovu ulogu u promicanju kršćanskih vrednota i založili se veću popularizaciju Dana medija u čiju će svrhu Vijeće pripremiti aktualne plakate i druge tiskane materijale.

Vijeće će inicirati sastanak pročelnika Odjela za tisak odnosno medije svih župa i pomoću njih aktivirati čitanje vjerskog štiva i javljanje vijesti iz njihovih župa u sve katoličke medije.

U izradi je biskupijski ”sajt” koji je potrebno staviti na što više pretraživača.

U okviru YUKAT MEDIA (Jugoslavenski katolički mediji) sa sjedištem u Beogradu planira se osnivanje i Katoličkog centra za medije u Subotici gdje živi najveći broj katolika.

Informaciju o otvaranju ”Radio Marije” i postupku za registraciju ove stanice koja planira emitirati program 24 sata dao je Károly Harmath a članovi Vijeća izrazili su spremnost za suradnju. /K. Č./

MISA KAO ”VELIKI INTERNET SITE CRKVE”

Misa je ”veliki internet site Crkve”, koji je u stanju ostvariti ”dublje zajedništvo” među ljudima, tim je riječima kardinal Roger Etchegaray 25. veljače otvorio plenarno zasjedanje Papinskog vijeća za društvena obavijesna sredstva. ”Svaka je misa”, rekao je kardinal Etchegaray, ”kao veliki internet site Crkve, no još je djelotvornija od toga: misa aktualizira, u pravom smislu te riječi, jedinstveni događaj ljudske povijesti, smrt i uskrsnuće Krista Spasitelja”. Uz ”aktualiziranje” toga događaja zbiva se i drugi efekt tipičan za komunikaciju koja putuje webom: dijeljenje. ”Misa”, rekao je kardinal Etchegaray, ”također je jedini site na kojem komunikacija može doseći do najdubljeg zajedništva među ljudskim bićima, zahvaljujući dijeljenju Riječi života i Kruha života”. /IKA/

Još o pokladama

Maskembal u Sremskoj Mitrovici

Iako je korizma pri kraju, još se bilježe događanja za poklade. Tako je u Sremskoj Mitrovici 9. 02. u konkatedrali Sv. Dimitrija bilo svečano i veselo jer je održan maskembal.

Maskembal su uveličali župnik Eduard Španović, kapelan Krunoslav Đaković, časne sestre Ana Marija, Angelina i Cecilija. Dvorana je bila ispunjena našim starijim župljanima, mladima i djecom. Uz krafne, kokice, sok i kavu defilirale su maske: suncokreta, zečeva, klošara, Bin Ladena, predsjednika Vojvodine, Snježane i patuljaka, čarobnjaka, biskupa, ministranata i mnoge druge. Najbolje maske su dobile posebne nagrade, sve koji su bili maskirani nagradio je i župnik. Uz pjesmu i igru bilo je veselo dugo u noć. Za glazbu se pobrinuo Stjepan, a fotografskim aparatom maskembal je ovjekovječio Petar.

Ljubica Vuletić

Vjeronauk u Novom Žedniku

Naše mjesto nema Crkvu niti neku dvoranu gdje bi se održavao vjeronauk. Stoga su djeca morala na vjeronauk ići u Žednik koji je poprilično udaljen od našeg sela. Mi roditelji smo bili često u strahu da će im se na putu nešto dogoditi budući da je cesta kroz naše mjesto poprilično prometna zbog blizine auto puta. Stoga smo zamolili župnika Željka Šipeka da vjeronauk drži po obiteljima, na što je on i pristao. Vjeronauk se sada održava subotom kod obitelji Gabrić. Do sada se prijavilo tridesetoro djece, stoga ih je župnik podijelio na dvije grupe. U prvu grupu spadaju najmlađi a u drugu malo stariji.

Djeca su jako zainteresirana za vjeronauk i zbog toga ih je svake subote sve više i više, jer djeca više neće morati putovati u Žednik. Za sve to zahvaljujemo župniku koji nam je izašao u susret.

Đenđika Gabrić

KORIZMENE TRIBINE U VAJSKOJ

Na inicijativu župnika Josipa Kujundžića, u župi sv. Jurja u Vajskoj, tokom korizme održava se tzv. ”korizmena tribina”. Svake nedjelje u 17,00 sati je pobožnost Križnoga puta u crkvi a nakon toga u župnoj dvorani tribina. Tribina je zamišljena i ostvarena uistinu kao razgovor. Sami su vjernici predlagali teme tribine kao što su: molitva, dan Gospodnji, liturgija, zajedništvo, obiteljski problemi, prisutnost sekti, sudbina – providnost i mnoge druge. Predavač svih tribina bio je mr. Andrija Kopilović, župnik subotičke župe Marije Majke Crkve, koji je nakon izlaganja odgovarao na brojna pitanja pa je tako tribina okupljala svaki put sve više vjernika. Jednoglasni zaključak je da se s ovom praksom uzajamnog obogaćivanja susretanja i rasta u vjeri treba nastaviti. /Zv/

www.tippnet.co.yu/zednicani

Na inicijativu našeg župnika vlč. Željka mi mladi žedničke župe prihvatili smo se obveze da se putem Interneta predstavimo svim ljudima dobre volje. Naša stranica pored toga što se bavi događanjima iz naše župe, izvjestit će posjetioce stranice i o aktivnostima u našoj Subotičkoj biskupiji. Pozabavit ćemo se i svim vijestima koja se tiču Crkve u svijetu. Imat ćemo i razgovore sa zanimljivim osobama čiji ćemo rad predstaviti. Naš će župnik biti spreman odgovoriti na svako pitanje svakom posjetiocu sita (sajta) u rubrici ”Forum”. Tamo će svatko moći reći što ga tišti ili što ga muči i na to dobiti odgovor. Ova stranica ima i svoju drugu stranu. Na njoj se možete i nasmijati jer postoji rubrika i za to. Moći ćete i nešto zanimljivo saznati – možda o nekom filmu.

Pa, ako smo Vas privukli, posjetite nas i preporučite nas drugima. Bilo bi dobro da nam i pomognete svojim predlozima i kritikama – sve će nam to dobro doći. U nadi da ćete posjetiti ovu adresu: www.tippnet.co.yu/zednicani, želimo Vam ugodno surfanje.

Mladi Žedničani


Izrada: [Tipp-Topp System]