[Home] [Sadrzaj] Godina: IX     Broj: 11(97)     Subotica, novembar 2002.  

PREDSTAVLJAMO NASE ZUPNE ZAJEDNICE

ZUPA SV. LOVRE U SONTI

Zupna crkva u Sonti, kao crkva sv. Lovre, spominje se 1383. godine. * Obnovljena je 1718, a sadasnja zgrada crkve podignuta je 1807. do 1812. godine. * U vrijeme zadnjeg rata crkva uvijek bila puna!

Crkva u Sonti duhovno i narodno svetiste

Crtice iz povijesti

Soncani su, davnih godina, evo od danas prije dva vijeka, na sadasnjem mjestu koje jest bilo (i ostalo!) centar sela, izgradili lijepu zgradu svoje crkve koja tolike godine, i od prije par vjekova nosi ime velikog krscanskog mucenika - sv. Lovre. Zgrada crkve ima dimenzije: 36,25 metara je dugacka, siroka je 17,25 metara, visoka 11, a sam toranj s cetiri zvona - visok je 41 metar. Od cetiri zvona najvece je tesko 425, a najmanje 140 kilograma. Zvone svakoga dana kao poziv na misu, u podne obvezatno, na vecer je "pozdravljanje Gospe", u danima kad netko umre zvone za umrlim... Na Sve svete cijeli jedan sat za sve mile mrtve.

Crkva u Sonti je oslikana prvi put 1934/5. godine, a zadnji put za vrijeme zupnika Marka Forgica. Takodjer je prije par godina obnovljena fasada, kao i krov, ali posla oko zgrade ima jos, i Soncani se nadaju da ce biti sve zavrseno kako je zamisljeno.

Ranije je crkva imala troja ulazna vrata, ali su zapadna svojevremeno zazidana. Cim se udje kroz glavna vrata, docekaju vas kipovi omiljenih krscanskih svetaca - lijevo je na postamentu sv. Antun, a desno sv. Franjo. Od kipova koji se kite za svaku prigodu, a subotom napose, slijede: kip Srca Isusova, sv. Elizabete, Nikole Tavelica - prvog hrvatskog sveca, i Bozji grob u kojem je kip mrtvog Isusovog tijela, a gore je kip Isusove Majke koja ga mrtva drzi u narucju. S desne strane su kipovi Gospe Fatimske, zatim Lurdske Gospe... Pogled plijeni centralni kip sto je nesto ispred oltara, a sasvim desno kip Majke Bozje s 12 zvijezda u kruni koja tuznim pogledom gleda negdje na prisutan puk. Oltar je od mramora, pored njega je raspelo a iza velika oltarna slika - vrlo stara ali dosta dobro ocuvana. Slika prikazuje mucenje sv. Lovre. U dosta tamnim tonovima iz daleka se razaznaje plamen vatre sto je ispod tijela sv. Lovre i osjeca bol koji, cini se, vjecno traje, a to je bol mucenika sto su i zivot svoj dali za svoju vjeru. Lijevo i desno su u skoro naravnoj velicini kipovi sv. apostola Petra i Pavla. Sto se slike tice, izvori nase crkve govore da je rijec o vrlo staroj slici i da je moguce iz nekog starog samostana koji je ovdje bio uz prvotnu Sontu na Dunavu. Isto tako se govori da postoje dvije takve slike kao ova u Sonti - jedna je u Vatikanskom muzeju, druga u muzeju u Londonu.

I kad je povijest u pitanju, jos koji redak. Nijemci, kojih je 1890. u Sonti bilo 1041, u jednoj knjizi objavljenoj 1984. godine, sada kao bivsi stanovnici Sonte, pisu da je soncanska crkva prvotno izgradjena u 14. stoljecu nosila ime "Sanctae Mariae".

Manji broj stanovnika

Sonta je veliko katolicko i hrvatsko mjesto. Vec spomenute 1890. ovo je nase mjesto imalo 3079 stanovnika Hrvata, 1041 Nijemca, 838 Madjara, 2 Slovaka i 12 ostalih narodnosti. Sezdesetih godina proslog stoljeca Sonta je imala 6500 stanovnika, a danas, iako rezultate popisa jos nemamo, ima oko 5000. Izbjeglica je 600, a doseljenika poslije 1945. oko 300.

Sahrane najbrojnije

Mjesto polako stari, sto govori niz podataka. Ovdasnja je skola svojevremeno, poslije "onog" rata imala preko 1000 ucenika, sada ih je oko 400. Krstenja su dosta cesta i obavljaju se najcesce pod velikom misom. Bude i svatova, ali broj umrlih je velik. Godisnje ima oko 80 pokojnika.

U socijalnoj je nuzdi skoro 10 % stanovnistva. Je li to rezultat bivseg sustava, ili sadasnje tranzicije, valjalo bi istraziti...

Prvu pricest vec unazad nekoliko godina primi 40-tak najmladjih, a na krizmama bude, s obzirom da se one odrzavaju svakih par godina, oko 120 mladih. Vjeronaukom su obuhvacena sva katolicka djeca i ukupno ih vjeronauk pohadja 150.

Sadasnji zupnik, vlc. Zeljko Augustinov, zna cesto podsjetiti prisutne na misama da bi djeca morala dolaziti u crkvu redovito. Ima nedjelja kad tek njih par dodje na misu.

Zbor prekrasno pjeva

U vise prilika, kad u Sonti uz domaceg zupnika sluze misu svecenici iz drugih zupa, mogli smo cuti javne pohvale crkvenom zboru kojeg godinama vodi, jos od svoje mladosti, kantor Stipan Poturica. U mnogim prilikama, kada se pjevaju opce poznate katolicke pjesme, pjeva cijela crkva sto je poseban ugodjaj i pjevacu i slusatelju!

Na velikim ispovijedima po 1000 vjernika

U soncanskoj zupi se tradicionalno, dva puta godisnje - pred Bozic i pred Uskrs - odrze velike ispovijedi. Na pomoc dodju svecenici iz drugih zupa i odziv na ovu ispovijed, koja traje cijeloga odredjenog dan, bude vrlo dobar. Zadnjih godina je rijec o skoro 1000 vjernika na svakoj velikoj ispovijedi.

Franjin red uspjesan

Trec red, red sv. Franje, u Sonti je vrlo star i vuce korijene jos iz vremena kad su u staroj Sonti svecenici bili franjevci. Clanice Treceg reda su vrlo aktivne u svakodnevnom pohadjanju sv. misa, ali i u molitvama za bolesne, brinu se o uredjenju crkve, ispomazu u uredjenju velikog parka i zupnog dvora. Usporedbe radi, Franjevacki samostan u Subotici slavi 150, a franjevci u Sonti 92 godine od osnutka.

Darodavaca za crkvu uvijek ima

Iz Sonte je u inostranstvu na radu, ili su vec stekli mirovinu, mnogo stanovnikakatolika. I oni i Soncani koji ovdje zive i rade, rado pomazu svojoj crkvi u materijalnom pogledu i dice se njenim izgledom i ljepotom. Zadnjih nekoliko godina crkva ima darovatelja za skromne bozicne pakete koji se ovdje tradicionalno urucuju djeci i mladima.

I jedan kuriozitet: u tijeku je samodoprinos za komunalnu izgradnju sela - 5 % od ukupno ostvarenog samodoprinosa kojeg prikuplja ovdasnja Mjesna zajednica, "inicijalna su sredstva" za izgradnju pravoslavne crkve u Sonti, cija je izgradnja pocela...

Ukraden sv. Antun i sv. Ivan

U crkvenom sokaku (Danas je to Vojvodjanska ulica) od pamtivijeka su stajala, na pocetku i kraju, dva kipa - na ulazu u selo kip sv. Ivana, a na kraju ovog sokaka - ljubljeni sv. Antun. Oba kipa su ukradena tijekom prosloga rata (1991-1995). Ali sto pjesmom rece pjesnik u nasoj Danici:

A i ja te molim, ako cujes Boze,

no kip nije vazan, on je tu, sa nama,

necemo bez njega, on bez nas ne moze -

jer je u srcima i nasim dusama!

Crkva u Sonti - vratimo se nasem naslovu - duhovno je i narodno srediste i svetiste. A kolikima smeta imati dusu u tijelu, imati srediste, znati kome se pripada, kome se moli kad je tesko i kome se covjek, i ovovjeki, raduje i nada: svojem rodu i narodu.

Josip Brdaric

Ervine!!!

ovo negdje posebno istaknuti

DAROVI: misnica, slike, cilimi...

Darovatelji iz Sonte su obnovili kapelicu sv. Ivana, na pocetku Vojvodjanske ulice. Ivanka Dimitrijevic, iz Abu Dabija je poklonila svojoj crkvi krasnu misnicu i dvije vezene slike s likom Majke Bozje. Crkva je ovih dana dobila 8 cilima od darovatelja koji je zelio ostati anoniman. Ima interesenata da se iz istih izvora financira izgradnja i postavljanje krizeva na mjestima gdje su vec postojali, ali drveni krizevi, takvi kakvi su sada na dva mjesta postavljeni u groblju.


Izrada: [Tipp-Topp System]