Uredništvo Povijest lista Kontakt

Katolički list Zvonik osnovali su svećenici Hrvati Subotičke biskupije 19. rujna 1994. godine u Baču, u sjeni zvonika franjevačke crkve iz 13. stoljeća, te je po tom najstarijem zvoniku u našoj biskupiji list i dobio ime. Svećenici su dali i početna sredstva za izdavanje lista. Formalni izdavač Zvonik-a je Župni ured Sv. Roka u Subotici, a stvarni izdavač je Izdavački odjel našeg Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. Na spomenutom sastanku dužnost glavnog i odgovornog urednika svećenici su povjerili vlč. Andriji Anišiću, župniku subotičke župe Sv. Roka, a za zamjenika je izabran vlč. Franjo Ivanković. Te dužnosti oni su vršili sve do svibnja 2007. godine, kada je novoizabrani glavni i odgovorni urednik vlč. Mirko Štefković preuzeo vođenje lista, a njegovom zamjenicom imenovana ja gđica Željka Zelić. Od kolovoza 2011. godine glavni i odgovorni urednik Zvonika je vlč. Dragan Muharem.

Uredničko vijeće Zvonik-a sačinjavaju svećenici, redovnici i redovnice, te vjernici laici različitih zanimanja. Svi oni na svoj način pridonose uređivanju našeg lista. Zvonik ne želi biti klerikalni nego, kako je to i naznačeno u njegovom podnaslovu, katolički list. Želi podvoriti sve katolike duhovnom hranom, ali i sve dobronamjerne čitatelje drugih vjeroispovijesti i sve ljude dobre volje. Stranice mladih uređuje nekoliko mladih i njih smo nazvali urednici stranice mladih.

List je registriran u Ministarstvu za informacije Republike Srbije 20. listopada 1994. godine, tako da je prvi broj Zvonik-a iz tiska izišao za svetkovinu Svih svetih, tj. početkom mjeseca studenog 1994. godine, i to na 16 stranica. Tijekom godina Zvonik se razvijao i rastao, bilo da se radi o količini materijala i stranica, bilo da je riječ o sve jasnijem profilu njegovog identiteta. Sada list izlazi na 50 stranica.

U uvodniku prvog broja urednik je obrazložio svrhu i ciljeve Zvonik-a :

Kao što zvona sa zvonika naših crkava javljaju radosne i tužne vijesti, tako će i naš 'Zvonik' pratiti sve događaje u životu Crkve u Hrvata Subotičke biskupije kao i događaje u životu vjernika Mađara, Slovaka, Nijemaca i drugih naroda koji žive u Subotičkoj biskupiji. Pratit će ujedno i život opće Crkve i izvješćivati o svemu značajnijem. No, zvona sa naših zvonika prije svega pozivaju i potiču vjernike na molitvu, na zahvalnost, i slavljenje Boga ili pak na kajanje zbog osobnih grijeha i grijeha svijeta. Tu ulogu imat će i naš 'Zvonik'. Sve što budemo pisali želimo da potiče čitatelje da Boga slave i zahvaljuju mu na svemu lijepom i dobrom; da mole za sve potrebe, kako svoje osobne tako i za potrebe cijele Crkve i našeg naroda u njoj, i da se svojim žrtvama i dobrim djelima suobličuju Kristovoj otkupiteljskoj žrtvi za spasenje čovječanstva. Svi naši formativni članci u rubrikama 'Upoznajmo Bibliju', 'Katekizam katoličke crkve', 'II. vatikanski koncil', 'Obitelj', 'Mladi', 'Djeca', 'Meditacija', 'Zajedno na liturgiji', 'Svetac mjeseca', 'Vjernici pitaju', 'Kreposti naših predaka' - žele poslužiti čitateljima kao smjernice po kojima mogu svoj život urediti po načelima Kristova evanđelja. To smatramo osobito važnim jer samo živeći po tim načelima čovjek može postati istinski sretan i služiti napretku svog naroda i izgradnji civilizacije ljubavi. Da bismo svoj narod mogli istinski ljubiti, moramo dobro poznavati njegovu povijest. Toj svrsi služi rubrika 'Povijesni kutak'. No, dok upoznajemo povijest svojih otaca, ne smijemo zaboraviti na jednu istinu: ako hoćemo imati lijepu prošlost i sretnu budućnost, moramo dobro živjeti sadašnjost; odgovoriti svim zahtjevima vremena unoseći u sredinu u kojoj živimo Isusov duh i dah ljubavi. Katolički mjesečnik 'Zvonik' želi pomoći i u ostvarenju ove tako značajne zadaće suvremenih kršćana. Jedna od gorućih potreba naše biskupije jesu i duhovna zvanja. Zato smo otvorili rubriku 'Paulinum - Za duhovna zvanja', koju uređuju naši sjemeništarci i bogoslovi i koja želi poticati mlade da se odvaže slijediti Isusa u duhovnom zvanju. Ponekad 'Zvonik' ponudi čitateljima i neku lijepu priču, šalu, križaljku za trenutke odmora i razonode, a vrlo rado sluša i bilo čitatelja te to prenosi u svojim rubrikama 'Pisma čitatelja' i 'Tu oko nas'.

Zvuči opširno, ali to je temeljno usmjerenje našega lista koje se trudimo vjerno ostvarivati. Otvoreni smo za suradnju i sve ono što se uklapa u koncepciju našeg lista. Sve ono što može poslužiti kao poticaj drugima da se malo više uputi k Bogu rado ćemo objaviti.